Vraćaju odbranu u škole

LESKOVAC

Učenicima završnih razreda srednjih škola u Srbiji u drugom polugodju školske 2018/19 godine na časovima razredne nastave biće predstavljeni
znanja i veštine za potrebe zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja , rečeno je danas u Leskovcu na koordinacionom sastanku.

Ovaj sastanak su organizovali leskovački Centar Ministarstva odbrane i
Školska uprava Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa direktorima i razrednim starešinama završnih razreda srednjih škola Jablaničkog upravnog okruga.

Sastanak je organizovan na osnovu odredaba Zakona o vojnoj, rodnoj i materijalnoj obavezi kojima je propisano da i učenici srednjih škola pripadaju onoj kategoriji građana koji treba steknu znanja i veštine za potrebe zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja, a u cilju otpočinjanja obučavanja učenika završnih razreda srednjih škola, tokom drugog polugodišta školske 2018/19 godine, na teritoriji nadležnosti Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Leskovac, rekao je načelnik Centra Ministarstva odbrane Leskovac potpukovnik Dragan Milić

Po njegovim rečima cilj ovog sastanka je upoznavanje i pružanje stručne pomoći neposrednim izvođačima nastave ujedno i dostavljanje razrađenih tema planiranih za izvođenje.

Učenici završnih razreda srednjih škola bi trebalo u trajanju od četiri časa ove obuke da pređu kroz 11 tema koje su grupisane u četiri grupe i to:

Prva grupa: „Mesto, uloga i zadaci Vojske Srbije u sistemu bezbednosti i odbrane Republike Srbije“; „Vojan obaveza u republici Srbiji“ i „Radna i materijalna obaveza u Republici Srbiji“;

Druga grupa: „Kako postati oficir Vojske Srbije“, „Kako postati profesionalni vojnik“ i „Fizička spremnost, ptreduslov za vojni poziv“:

Treća grupa: „Služba osmatranja i obaveštavanja“, „Oblici neoružanog otpora“, „Bojni otrovi, biološka i zapaljiva sredstva“ i „Civilna zaštita“;

Četvrta grupa: „Taktičko tehnički zbor“.

Izvođači obuke u srednjim školama su odeljenske starešine i ona će biti realizovana u okviru časova odeljenskog starešine, prema planovima srednjih škola koje će ovu aktivnost aneksom uneti u Školski program i Godišnji plan rada, rečeno je danas.

Predviđeno je i da odeljenske starešine za realizaciju časova dobiju stručnu pomoć od Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Leskovac, koji će u skladu sa svojim mogućnostima, pored stručne pomoći za realizaciju tema biti prisutan u toku izvođenja samih tema.

Potpukovnik Dragan Milić je rekao da će se način izvođenja nastave suštinski razlikovati od pristupa nekadašenjeg predmeta Opštenarodne odbrane i društvene samozaštite.

Na ovom satanku je istaknuto da se u ovoj školskoj godini realizuje pilot projekat i da će već u narednoj biti korišćenja i ova iskustva.

Na pitanje novinara JUGpressa šta se dešava ako neko od maturanata ne želi da sluša ovo predavanje nije precizno odgovoreno, uz objašnjenje da se radi o času razredne nastave i da će razredni starešina da postupa u skladu sa tim.

Ljudi iz Ministrstva odbrane , ili rezervne vojne starešine, koji će pomagati u ovoj nastavi, neće biti posebno plaćeni, rečeno je na naše pitanje da li se ovo posebno plaća.

A na pitanje da li će razredne starešine morati posebno da se edukuju za ove časove, načelnica Školske uprave Marina Ilić je rekla da “nema potrebe za tim” i da se radi samo o aktivnosti koja se izvodi na časovima razrednog starešine, na kojima se povremeno “obradjuju zanimljive teme”.

Uvodjenje ovih časova je plod dogovora ministarstava prosvete i odbrane i u škole je stigla preporuka za to, rečeno je danas.

Razredne strešine su upućene na sajt Ministarstva prosvete, na kome je objavljena prezentacija oblasti o kojima će da se govori a na prvom času je planirano intoniranje himne “Bože pravde” , rečeno je na ovom sastanku .

Škole će imati obavezu da o ovim održanim časovima, dva u drugom polugodju, obaveste i Ministarstvo odbrane.

Na ovim časovima neće biti prikazivano oružje uživo već će biti organizovan poseban prikaz oružja u kasarnama u okviru “orvorenog dana” kao što se to i do sada radilo za gradjanstvo, rečeno je danas.

Na ovom sastanku je rečeno i da će ovi časovi biti organizovani, uz prilagodjavanje prezentacije, i u srednjim školama koje pohadjaju osobe sa smetnjama u razvoju, da su obavezni za državne i privatne škole i da će biti organizovani i u školama koje pohadjaju pripadnici nacionalnih manjina.

Leskovac je jedno od tri mesta u Srbiji u kojima su danas organizovani sastanci sa razrednim starešinama završnih razreda srednjih škola.

Sastanci su organizovani i u Surdulici i Zaječaru.

U osamnaest srednjih škola na teritoriji Jablaničkog okruga ima 89 odeljenja kojke pohadjaju maturanti kojih je 2022.

„Nastoji se da informacije o sistemu odbrane plasirane učenicima budu jednostavne, razumljive i prihvatljive”, rekao je
potpukovnik Dragan Milić .

Ocenio je da je “period od 26 godina nepostojanja sistematskih i organizovanih vidova edukovanja stanovništva u kontekstu bezbednosti i odbrane ostavio posledice na sposobnost i umeće građana da pravilno, racionalno i savesno postupaju u različitim okolnostima koji odstupaju od normalnog, svakodnevnog funkcionisanja”.

” Iako sistem odbrane i Vojska Srbije daju uspešne odgovore na mnoge pretnje u suprotstavljanju savremenim bezbednosnim izazovima, moraju biti uključeni i širi društveni slojevi i subjekti. Sadržaji namenjeni učenicima završnih razreda srednjih škola doprineće razvijanju svesti o potrebi odbrane zemlje, poznavanju sa određenim zakonskim obavezama, ali i pravima i mogućnostima negovanja tradicionalnih vrednosti i patriotskih osećanja u očuvanju identiteta, poštovanju i podržavanju državnih vrednosti. Jasna je potreba da se najmlađem punoletnom delu našeg stanovništva kroz pedagoški rad učine dostupnim osnovna teorijska i praktična znanja o sistemu odbrane, jer oni svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinose odbrani svoje zemlje, a u konačnom obliku i ličnoj bezbednosti, bezbednosti drugih i očuvanju vitalnih društvenih vrednosti na kojima počiva celokupno društvo”, rekao je Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare