Uskoro u Vranju ponovo konzilijum za onkološe pacijente

VRANJE

Pacijenti oboleli od maligniteta sa područja Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga od naredne nedelje na pregled neće morati više da idu u Niš.

To je za njih i  njihove porodice predstavljalo veliki napor i maltretiranje, a iziskivalo je i finanisjske troškove.

U Vranje će jednom nedeljno dolaziti onkolozi iz Niša koji će primati pacijente sa ovog područja.

To je rečeno na konferenciji za novinare nakon što su u prisustvu gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića   Sporazume o poslovnoj i stručno-medicinskoj saradnji potpisali direktor Kliničko bolničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović, v.d. direktora Zdravstvenog centra Vranje Ljiljana Antić i direktor Zdravstvenog centra Gnjilane dr Zoran Perić.

„Danas smo rešili veliki problem u zdravstvu na dobrobit svih pacijenata Pčinjskog i Kosovsko pomoravskog okruga, koji su
ugroženi prestankom rada Onkološkog konzilijuma u Vranju. Zaista mi je drago i što možemo da pomognemo i stanovništvu sa Kosova, u situaciji kada njihovi problemi izgledaju nerešivi“, rekao je Milenković.

On je dodao da je nakon uspostavljanja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji koji je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić lično imao stalne kontakte sa predsednicima opština sa Kosova.

„Pokušavali smo da zajedno rešimo problem obavljanja konzilijarnih pregleda. U tome smo imali veliku podršku ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, kojeg smo upoznali sa problemima najtežih pacijenata prilikom otvaranja Hirurškog bloka u Vranju. Zahvaljujući razumevanju već od sledeće nedelje lekari konsultatni će dolaziti u Vranje i davati mišljenje o terapiji, koju će pacijenti primati u Dnevnoj onkološkoj bolnici, istakao je gradonačelnik.

Direktor KBC Niš, prof. dr Radovanović, rekao je da je sporazum dokaz da zdravstvo u Srbiji ide u susret građanima, i da zdravstvo ne čine samo novi kapaciteti, već, pre svega, ljudi.

„Zahvaljujući gradonačelniku Vranja i nadležnima u Zdravstvenom centru konzilijumi za razne vrste karcinoma održavaće se jednom nedeljno, a ukoliko bude potrebno spremni smo i da ih povećamo. Takođe, lekari iz KBC Niš dolaziće u Vranje i obavljati edukaciju za rad na savremenim aparatima, a biće omogućeno i da vrše hirurške intervencije“, naglasio je prof. dr Radovanović.

On je kazao da će jedne nedelje biti konzilijum za dojku, druge za gastro bolesti, ginekološki konzilijum sledeće nedelje, ćetvrte će biti mešoviti za bolesti kostiju, limfome i ostale, dok će pete nedelje biti plućni konzilijum.

„Do kraja godine svake nedelje  će biti ekipe lekara u dogovou sa kolegama iz Vranja. Ukoliko bude trebalo povećaćemo broj konzilijuma“, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra Niš.

Potpisan je i Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji  između vranjske Bolnice i Kliničkog centra u Nišu koji će omogućiti da u novom Hirurškom bloku lekari i profesori sa Medicinskog fakulteta u Nišu obave edukaciju vezanu za kompletnu aparaturu, rekao je prof. dr Radovanović.

On je rekao da će se komplikovane i teške operacije kao nekad raditi i u Vranju i da pacijenti neće morati da odlaze za Niš ili Beograd, već će svu neophodnu medicinsku pomoć dobijati u Vranju.

„Na naše veliko zadovoljstvo i sreću, sporazum omogućava da nam dolaze eminentni stručnjaci iz Niša, što će smanjiti odlazak naših pacijenata u Niš i omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu naših građana. Sa konzilijumima ćemo krenuti već sledeće nedelje. Pacijenti će sve terapije, osim radiološke, dobijati u našoj Dnevnoj bolnici“ – rekla je Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra Vranje.

Doktorka Antić je rekla i da novi Hirurški blok u Vranju još uvek ne radi u punom kapacitetu.

U Kosovskom pomoravlju je broj obolelih od malignih bolesti u stalnom porastu i svaki vid pomoći za njih mnogo znači, istakao je direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, dr Perić.

„Imamo velike probleme sa prelaskom administrativne granice i sa transportom pacijenata do Niša. Realizovanje ovog sporazuma znači veliko olakšanje za naše pacijente i sve nas koji živimo, praktično, u vanrednim okolnostima“ rekao je on.

On je izneo podatak da 37.000 zdravstvenih osiguranika ima u  Kosovskom pomoravlju. Oni se leče u ZC Vranje, a posebno 

od 1999. godine nakon bombardovanja.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Verica Stanojkovic
Verica Stanojkovic
5 godine pre

Nadam se da ce ovom prilikom konzilijum sacinjavati profesionalci, humanisti, dostojni zvanja koje nose. Poslednji su cinili sarlatani, bez trunke empatije i saosecanja, koji su se smejali, dogovarali u koju ce kafani otici…dok su pacijenti vapilimza paznj, nadom i utehom. Da je bilo pondr Zorici Stanojevic, ja danas ne bih bila ziva. Srecom da sam pomoc potrazila u Beogradu i pisem ovo posle 6 godina.