Voždova škola obeležava 133 godine postojanja

    NIŠ

Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ proslavilja danas Dan škole i obeležava 133 godine od osnivanja. Škola na Stambol kapiji je jedna od tri najstarije osnovne škole u gradu u kojoj je udaren kemen temeljac obrazovanja u Nišu. Prema rečima direktorke škole Milene Kostić ovogodišnji Dan škole obeležila je i promocija Himne škole koju je napisala učenica osmog razreda Tara Petrović. Učenici škole su za ovaj dan pripremili prigodan program, a oni koji su na takmičenjima i zalaganju u vannastavnim aktivnostima osvajali nagrade ili školu afirmisali na poseban način, dobili su nagrade.

                             „Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ je jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u gradu. Pre nje osnovnane su škole „Učitelj Tasa“ i „Njegoš“ i to je samo još jedan podatak kojim se kolektiv škole, ali i učenici, s pravom ponose. Za razliku od drugih, naša škola je od osnivanja u zgradi u kojoj se sada nalazi a koja je u jednom trenutku samo dograđena. To je uvek bila zgrada za obrazovanje a posebno ističemo njenu arhitekturu jer se nalazi pod zaštitom države“, kaže Milena Kostić, direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“.

                          Za protekle 133 godine u školi se promenilo mnogo toga, ali ostalo je ono najvažnije, ljubav prema znanju njenih učenika i napor profesora da im to znanje prenesu na što kvalitetniji način i pripreme iz za dalje školovanje i život. Upravo iz tog razloga u školi se prati svaka promena koju novo vreme donosi, ide se u korak sa svim novinama kako bi đaci dobili adekvatno znanje primenjivo u vremenu u kome žive.

                       „U vreme korone radili smo u otežanim uslovima, ali su đaci i pored toga postigli izuzetne rezultate kako u  školi tako i na takmičenjima. Ove školske godine deca su ponovo zajedno u učionicama sa svojim profesorima zbog čega nam je jako drago“, dodaje direktorka Kostić.

                      Prateći savremene uslove obrazovanja OŠ „Vožd Karađorđe“ je sada opremljena najsavremenijim učilima.

                     „Danas imamo savremno opremljenu školu nastavnim sredstvima i digitalnom opremom tako da je sada postala digitalna škola spremna za sve izazove 21.veka. Svaki kabinet ima svoja učila i primenjujemo kabinetsku nastavu. Škola ima produženi boravak za prvi i drugi razred, pripremni predškolski program koji sami organizujemo. Veliko interesovanje vlada za pripremnu nastavu i predškolski program i jedna smo od retkih škola u kojoj se povećava broj učenika koji su naša najveća snaga“, ističe direktorka Kostić.

                   Deci su ponuđene i vannastavne aktivnosti i mnogobrojne sekcije, počev od sportskih sekcija, do sekcija koje okupljaju mlade zaljubljenike u prirodne nauke, a svakako valja pomenuti i hor kao i dramsku sekciju, a tu je i literalna i likovna kao i sekcija stranih jezika.

                 Osnovna škola „Vožd Karađorđe” jedna od tri najstarije osnovne škole u Nišu. Osnovana je 5. novembra 1889. godine. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost započela je jedanaest godina nakon oslobođenja Niša od Turaka (11. januara 1878). Najpre u jednospratnoj građevini, koja je pred početak Drugog svetskog rata nadzidana, u ondašnjoj ulici Stambol kapija, danas ulici Voždovoj, škola radi, sa prekidime od nekoliko meseci do nekoliko godina u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, poplave iz 1948. i NATO agresije na SRJ. Više puta škola je menjala naziv, a današnji je dobila po znamenitom srpskom vojskovođi Karađorđu Petroviću, Voždu, sredinom šezdesetih godina 20. veka.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Stefan Tonic
Stefan Tonic
1 godina pre

Najjaca skola u gradu! Tvrdim to kao djak Tasine!