Voz Kraljevo – Kosovska Mitrovica saobraća redovno od 2013. godine

KOSOVSKA MITROVICA

 

Voz Kraljevo – Kosovska Mitrovica saobraćao je i danas  redovno.

Prema izveštaju Železnica Srbije, jutros je vozom iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu

putovao jedan putnik, dok je u suprotnom smeru putovalo 10 putnika.

Juče je  voz iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu oslikan ikonama , iz bezbednosnih razloga , zaustavljen u Raškoj.

Inače, ovaj voz redovno saobraća od 2006. godine a do pre nekoliko godina vozio je do Zvečana.

A 25. oktobra 2013. godine otvorena je  železnička stanica “Kosovska Mitrovica – Sever” i uspostavljen redovan železnički putnički saobraćaj na relaciji Kraljevo – Kosovska Mitrovica – Sever

Novi putnički voz između Kraljeva i Kosovske Mitrovice saobraća svakoga dana i to po dva puta dnevno. Voz  iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu – Sever polazi u 6.55 sati (stiže u 10.28 sati) i u 14.45 sati (stiže u 18.18 sati), a iz stanice Kosovska Mitrovica – Sever za Kraljevo u 10.39 sati (stiže u 14.15 sati)  i u 18.29 sati (stiže u 22.05 sati).
Voz između Kosovske Mitrovice – Sever i četiri kilometra udaljene stanice Zvečan putuje svega pet minuta, do Kraljeva udaljenog 144 kilometara oko tri i po sata, a do Beograda je potrebno devet sati.

U osposobljavanje pruge Zvečan – Kosovska Mitrovica – Sever za saobraćaj uloženo je nešto više od 4 miliona dinara.

„Železnice Srbije“ osposobile su ovu pružnu deonicu za bezbedаn i uredan železnički saobraćaj, a uređene su i železničke stanice Lešak, Leposavić, Ibarska slatina i Zvečan. Lokalna samouprava je kompletno adaptirala objekat gde je smeštena putnička blagajna i čekaonica.

Takođe, izgrađen i peron dužine 50 metara sa pripadajućom opremom, osvetljenjem i svim uslovima za kvalitetan i bezbedan ulazak putnika u voz i izlazak iz njega, navele su tada Železnice Srbije.

Ono što je za putnike takođe izuzetno bitno jeste da je red vožnje novog voza usklađen sa vremenima putovanja vozova iz Kraljeva ka drugim delovima Srbije. Tako da kada putnik jutarnjim vozom iz Kosovske Mitrovice – Sever stigne u Kraljevo, već za 25 minuta ima voz za Lapovo, a za 35 minuta za Požegu. Popodnevni voz za Kraljevo ima vezu za Lapovo nakon samo 10 minuta.

Novi dizel motorni voz serije 711 je dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje. Opremljen je najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, po svim međunarodnim standardima. Voz može da se kreće brzinom od 120 km/sat.

Dizel motorni voz, koji saobraća između Kraljeva i severnog dela Kosovske Mitrovice, jedna je od dvanaest železničkih garnitura koje su „Železnice Srbije“ nabavile od ruskog proizvođača „Metrovagonmaša“, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke „Eurofime“ od 43 miliona švajcarskih franaka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare