Vojna bolnica u Nišu obeležila 144 godine postojanja i rada

NIŠ

Vojna bolnica u  Nišu je obeležila 144 godine postojanja i rada. Delagacija ustanova je  položila je vence   na spomen piramidu žrtvama pegavog tifusa, koji  je podignut 1915. godine. Jedinstven spomenik koji su lekari podigli svojim  pacijentima, potom na  Spomen ploču koja   je postavljena oktobra  2014. godine  kada je obeleženo sto godina  od početka Prvog svetskog rata . Ploča je postavljena na inicijativu Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 godine  i Rusko srpskoh  humanitarnog centra u znak zahvalnosti svim lekarima i medicinskim sestrama koji  su bili u Vojnoj bolnici  u toku Prvog svetskog rata. Venci su položeni i na  bistu  dr Vladanu Đorđeviću, osnivaču bolnice i prvom upravniku  koja je otkrivena na dan ustanove 2020. godine.

                        „ Vojna bolnica Niš je svakako jedinstvena medicinska ustanova na evropskim prostorirma, koja više od 14 decenija ili tačnije 144 godine  poistovećuje  svoju sa istorijom svoga naroda. Da je to tako, setimo se devet ratova u kojima je Vojna bolnica Niš učestvovala, srpsko-turskog (1878) i srpsko bugarskog rata (1885), balaknskih ratova (1912 i 1913), prvog svetskog rata ( 1914- 1915) i katastrofu  vezanu za  najveću epidemiju pegavog tifusa, golgotu nakon progona Bolnice  u  izbeglištvo, prelaza preko albanskih  vrleti u nezapamćenoj zimi po izuzetno niskim temperaturama, marša  do ostrva Vido, oporavka vojske Srbije i povratka u svoju zemlju. Radila je i u vreme Drugog svetskog rata, raspada Jugoslavije od 1991.  i  NATO agresije 1999.godine“, kaže pukovnik dr Goran Milojković, pomoćnik upravnika za lečenje .

                      U vreme pandemije COVID 19, a poštujući sve preporuke i propisane protivepidemijske mere prinuđemi smo da i ove godine, na ovakav reko bih skromniji način obeležimo  Dan Vojne Bolnice Niš, što ne umanjuje značaj ovog datuma, poručuje pukovnik dr Goran Mulojković.

                       Davne  1878. godine, 22. januara  Odlukom Vrhovnog štaba  srpske vojske, a na predlog načelnika sanitetske službe dr Vladana Đorđevića, osnovana je Velika niška vojna bolnica  za 1000 ranjenika. Formiranje i početak rada Vojne bolnice za grad Niš, širu okolinu, i ceo jug Srbije značio je istovremeno začetak organizovane zdravstvene zaštite stanovništva na ovim prostorima. Sve vreme od osnivanja do danas, bolnica je neprekidno zdravstveno zbrinjavala i pripadnike Vojske i građanstvo grada Niša i juga Srbije.

                       Zahvaljujući lekarima i osoblju Velike niške vojne bolnice nakon tri godine od svog osnivanja formirana je  civilna Okružna bolnica u Nišu 1881. godine, današnji Klinički centar Niš, a potom je učestvovala u formiranju Pasterovog zavoda u Nišu 1900 godine.

                            Vojna bolnica, i grad Niš 1897. dobili su prvog stalnog hirurga, majora dr Mihaijla Petrovića (1863-1934) koji ne samo da je bio jedini hirurg u gradu, upravnik Vojne bolnice Niš (1896-1912) već i hirurg koji je honorarno radio u prvoj niškoj Okružnoj bolnici.

                        „Danas je Vojna bolnica Niš savremena vojnozdravstvena ustanova  Uprave za vojno zdravstvo  Ministarstva odbrane,  čija je osnovna delatnost sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih pripadnika MO i građanstva prevashodno na sekundarnom i delom na tercijalnom nivou zdravstvene zaštite.  Kroz ovaj vid aktivnosti Vojna bolnica Niš godišnje ostvari oko 100.000 pregeleda na nivou primarne zdravstvene zaštite i oko 170.000 specijalističkih pregleda, oko 1 500  hirurških intervencija, oko 3000 pacijenata se leči u stacionarnim uslovima i ostvari se oko 33 000 bolničkih dana. Vojna bolnica Niš uradi oko 70 000 raznih laboratorisjkih i drugih analiza i   7 000 radioloških dijagnostičkih  procedura. Ovo su samo neki od krupnih pokazatelja rada Vojne bolnice Niš. I to je prva i osnovna misija vojne bolnice“, kaže pukovnik dr Goran Milojković.        

                     Osim toga Vojna bolnica Niš ostvaruje i drugu misiju kroz pružanje pomoći građanstvu u vanrednim okolnostima, a koja se  ove godine ogledala kroz rad kovid bolnice gde je zbrinuto oko 300 pacijenta u stacionarnim uslovima u dva navrata   kao i treću misiju Vojske Srbije, a to je očuvanje mira u regionu i svetu kroz učešće u multinacionalnim operacijama i mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

                       „Bogatstvo Vojne bolnice Niš leži  pre svega u ljudima,  visoko stručnim i predanim pripadnicima kolektiva vojne bolnice koji svakodnevno dokazuju i na delu iskazuju  svoju odanost i predanost plemenitim ciljevima lečenja povređenih i obolelih, koji su im sa puno poverenja dodeljeni od strane  društva. Svakodnevno, delokrug rada se unapređuje školovanjem kadra, tehnološko-tehničkim opremanjem vojne bolnice i infrastrukturnim unapređenjem uslova smeštaja  za bolesnike i svoje osoblje u sklopu materijalnih mogućnosti društva i opredeljenih finansijskih sredstava. Samo da vas podsetim da je u toku izrada projekta za gradnju urgentno prijemnog bloka i nalazi se u završnoj fazi projektovanja. Iskreno se nadam da će u ovoj 2022 godine krenuti i izgranja“, ističe pukovnik dr Goran Milojković. 

                           Dva su izazova u  savremenom dobu pred Vojnom bolnicom Niš.

                       „Od 2001. godine kada se VS ponovo vraća na međunarodnu scenu uzimajući u obzir učešće u mirovnim misijama prevashodno Ujedinjenih nacija, a od 2012. godine i misija Evropske unije, Vojna bolnica je dala veoma značajan doprinos počev od aprila 2003. godine kada je vojni službenik medicinski tehničar Dara Đurić prvi put otišla u DR Kongo. Od tada do danas oko 200  pripadnika Vojne bolnice Niš je uzelo učešće u sanitetskim jedinicama različitog formata i sastava u misijama UN i EU. Pripadnici Vojne bolnice Niš su učestvovali u sastavu tima za vazdušnu evakuaciju u misiji UN u DR Kongo MONUC, misiji UN u Čadu MINURCAT, misiji UN u Centralnoafričkoj Republici MINUSCA, kao i trening misijama Evropske unije u Somaliji, Maliju i Centralnoafričkoj Republici. Trenutno je u misijama u Centralnoafričkoj Republici i Somaliji ukupno 18 pripadnika Vojne bolnice Niš, koji daju doprinos kolektivnoj i regionalnoj bezbednosti i promovišu Srbiju, Vojsku Srbije i srpski vojni sanitet na najbolji mogući način“, ističe pukovnik dr Goran Milojković

                       Drugi veliki izazov ovih godina je pandemija COVID 19. Vojna bolnica Niš je sledeći preporuke i poštujući propise i naređenja preduzela sve iz domena svoje nadležnosti kako bi se pandemija stavila pod kontrolu.

                       „Preduzimaju se sve mere kako bi se najpre zaštitili pripadnici Vojne bolnice i pacijenti koji se u njoj leče, a dala je i svoj nesebični doprinos lokalnoj zajednici kroz rad i lečenje non kovid pacijenata u 2020. godini i u dva navrata kao kovid bolnica i to od   5. decembra 2020. do 2. februara 2021. kada je stacionarno lečeno 142 pacijenta i od 29. marta do 12. maja 2021. godine kada je lečeno 159 pacijenata sa COVID infekcijom. Osim toga naši lekari i medicinski tehničari  bili su angažovani u ispomoć i na VMA i KOVID Bolnicu Karaburma“, naglašava pukovnik Milojković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare