Voda skuplja skoro 50 posto u Leskovcu, u Grdelici 124 %, veća cena samo za domaćinstva, ne i za firme

LESKOVAC

Voda skuplja skoro 50 posto za one koji koriste usluge leskovačkog “Vodovoda, u Grdelici 124 %, veća cena.

Poskupljenje samo za domaćinstva, ne i za firme i razne “privredne subjekte”.

Kao argument na današnjoj sednici Gradskog veća rešeno da su cene potrebnog materijala značajno povećane a u Grdelici, kažu, primenjuje se restrikcija jer nema dovoljno vode.

Imali, nemali, plaćaćete je za 124 posto više nego sad.

Niko nije pomenuo to što sela u Porečkom kraju , pored kojih prolazi cevovod iz Vodosistema Barje i fabrike vode u Gorini, nisu priključena na vodosistem, iako to godinama traže.

A veći broj korisnika bi značio i veće prihode za “Vodovod” pa možda cena vode ne bi bila ovoliko uvećana.

Ili bi bila jer nikome nije važno povećanje broja korisnika među onima pored čijih kuća i kroz čije njive već prolazi vodovodna cev i vodi do Leskovca.

Na 58. sednici članovi Gradskog veća saglasili su se sa odlukom Nadzornom odbora JKP „Vodovod“ Leskovac kojom se vrši izmena cenovnika ovog preduzeća za kategoriju domaćinstva. Građani će od 1. avgusta vodu umesto 59,18 dinara za kubik plaćati 88 dinara. Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu, u obrazloženju rekao je da cena vode koja je sada u primeni ne pokriva ni prostu reprodukciju i podsetio da je poslednja korekcija cene vode za domaćinstva izvršena u aprilu 2015. godine.

„To je povećanje od 48,70% u odnosu na postojeću cenu. U toku 2021. godine cena tehničkog hlora povećana je za 140% po kilogramu. Ttroškovi zarade samo po osnovu minimalne cene rada za 2022. godinu povećani su u iznosu od 14,3 miliona dinara. Cena vodovodnog i kanalizacionog materijala početkom godine povećana je za 40%, a očekuje se i povećanje električne eneergije, što ukazuje na opravdanost ovog zahteva.“

Pomoćnica direktora JKP „Vodovod“ Maja Milošević Milojić dodala je da se kvalitet vode u Fabrici vode prati 24 časa, a da se uzorci vode redovno šalju u Institut ZZJZ Beograd i jednom do dvaputa godišnje u institut Batut.

„Na osnovu analiza kvaliteta vode za piće Grad Leskovac je u vrhu u Srbiji. Na obračun i strukturu cene koštanja vode utiču sledeći elementi: fizički obim voda, troškovi hemikalija, električne energije, goriva, maziva i ulja, utrošak osnovnog repromaterijala, troškovi tekućeg i investicionog održavanja, amortizacija sa revalorizacijom, kamata, troškovi osiguranja i bruto zarade zaposlenih. Između ostalog, na samu cenu vode utiče pre svega i dužina vodovodne i kanalizacione mreže, broj priključaka na iste, način vodosnabdevanja. „Vodovod“ od prošle godine upravlja i Postrojenjem za preradu otpadnih voda zajedno sa izabranim izvođačem radova tokom probnih radova. Na cenu vode utiče i broj lokacija na kojima se odvija poslovanje, broj visinskih zona koje se snabdevaju preko crpnih stanica…“

Gradonačelnik Goran Cvetanović je skrenuo pažnju na to da kada se upoređuju cene vode u Leskovcu i drugim gradovima Srbije, u većini gradova je posebna cena vode, a posebna cena kanalizacije.

„Kod nas je zbirna cena, pa moraju pažljivije da se prate ti parametri. Inače, 50 godina nije promenjen ni jedan kilometar vodovodne mreže, a samo „Vodovod“ je za ovo vreme promenio 40 kilometara. To je trebalo mnogo ranije uraditi, a sada je problem što kada stavite novu mrežu, onda ona koja je stara postaje slaba karika i tu dolazi do pucanja i propusta i najčešće strada. U „Vodovodu“ je bilo 372 uposlenika, što je ogroman broj. Sada ih je 253, i tvrdim da i tu ima sto radnika viška. Pritom mislim na službenike koji sede po kancelarijama i nešto obračunavaju, a radnika na terenu uvek nedostaje.“

Cvetanović se osvrnuo i na Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, rekavši da najveći gradovi kao što su Beograd, Novi sad ili Kragujevac to nemaju.

„Ekologija je najskuplja i najvrednija kada su u pitanju životi nas i naših pokolenja, a ta cena će nas koštati 180 miliona godišnje. Toliko će plaćati građani Leskovca Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, jer toliko košta održavanje da bi bilo ekologije. I kada neko priča o ekologiji, a nijedno drvo nije zasadio ni u svom dvorištu, ja vam kažem da je to 180 miliona, a oni neće biti podeljeni na sve građane, nego će tu taksu plaćati samo oni koji imaju vodovod i kanalizaciju. Pri tome moj stav je da o tome, iako je „Vodovod“ odavno to tražio da uvrstimo u cenu, da to pre 1. januara 2023. godine ne bude na dnevnom redu skupštine.“

Povećani račun za vodu i kanalizaciju dobiće i oni koji koriste usluge JKP „Grdelica“. Cena vode u Grdelici nije menjana od 2011. godine, a od 21.7.2022. godine cena vode za fizička lica biće 78,1 dina po m3 i 143 dinara za pravna lica. Istovremeno, cena kanalizacije je povećana za fizička lica na 14,3 dinara, odnosno 29,7 za pravna lica.

Gradonačelnik Cvetanović je rekao da postoje dva razloga za povećanje.

„Prvi je što nema dovoljno vode, i dalje se u večernjim i noćnim satima isključuju neka sela kako bi se sakupila voda u akumulaciji, jer ima mnogo zloupotreba pošto se voda koristi za zalivanje bašti i njiva. Pri tome „JKP „Grdelica“, koja se snabdeva vodom iz Rupske reke nije htela da se priključi an vodosistem Barje, jer imaju kvalitetniju vodu. U toku iduće godine biće preko Kancelarije za ulaganje Vlade Srbije uloženo oko milion evra da bi vodosnabdevanje bilo konstantno, jer kroz Rupsku reku, odnosno vodosistem JKP „Grdelice“ prolazi na 12 mesta kroz korito reke, pa kad to pukne ne možete utvrditi gubitke, jer sve ide u reku. A gubici budu i po 70%.“

Ljudi iz Grdelice koji se godinama bore protiv izgradnji minihidrocentrala na Rupskoj reci kažu da su glavni razlog za ove nestašice vode dve minihirocentrale izgrađene na njoj.

SREDSTVA ZA BRENDIRANJE „LESKOVAČKE LJUTENICE“

Većnici su se saglasili i da se Udruženju „Leskovački ajvar“ odobre sredstva u iznosu od 992.507 dinara kako bi mogli da pribave oznaku zaštite geografskog porekla za proizvod „Leskovačka ljutenica“. Ovim bi Leskovac dobio, nakon ajvara, sprže i roštilja četvrti zaštićeni brend.

JAVNI POZIV PRIVREDNIM SUBJETIMA ZA UGRADNJU SOLARNIH PANELA

Na dnevnom redu se našao i predlog Odluke o raspisivanju Javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetra, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja na teritoriji grada Leskovca. Predloge je obrazložila Jelena Stanković, članica Gradskog veća i predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, koja je rekla da se u okviru mera energetske efikasnosti Grada Leskovca raspisuje javni poziv radi izbora privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata putem ugradnje solarnih panela.

„Pravo učešća po javnom konkursu imaju svi privredni subjekti koji ispunjavaju uslove po Javnom pozivu. Domaćinstva koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od privrednih subjekata izabranih putem javnog poziva. Javni poziv koji je obuhvatio sedam mera energetske efikasnosti prema privrednim subjektima je završen i biće objavljena preliminarna rang-lista. Za meru koja se odnosila na ugradnju i nabavku materijala za termičku izolaciju niej bilo prijavljenih privrednih subjekata, te u skladu sa tim domaćinstva neće biti u mogućnosti da se prijave za ovu meru. Nakon izbora direktnih korisnika uslediće javni poziv usmeren ka domaćinstvima u sprovođenju mera energetske sanacije.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare