Vlasti Srbije nisu odobrile posetuministru unutrašnjih poslova Kosova Svečlje Medveđi, Bujanovcu i Preševu

BUJANOVAC-PREŠEVO-MEDVEĐA

Kosovskom ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji vlasti u Srbiji nisu odobrile posetu Medveđi, Bujanovcu i Preševu, potvrdio je prištinskim medijima šef Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Ljutfiju, prenosi portal Kossev.

Svečlja je u posetu trebalo da dođe na na poziv upravo Nacionalnog saveta Albanaca.

Prema pisanju medija, namera mu je bila i da razgovara sa zvaničnicima lokalnih samouprava u ove tri opštine u Srbiji.

Za 9.30 časova bio mu zakazan sastanak sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzadom Ljutfijuom u Medveđi, zatim u 12 časova u Bujanovcu sa Šaipom Kamberijem, a u 15.30 trebao je da poseti kancelariju NSA u Preševu.

Da Svečlji poseta nije dozvoljena saopšteno je prištinskim vlastima preko Kancelarije za vezu u Beogradu, prenosi FoNet.

Svečlja: Destruktivni pristup Srbije i kontinuirano ugnjetavanje dolinskih Albanaca

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je 29. decembra dobio poziv od Nevdžada Ljutfijua, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca da poseti Preševo, Medveđu i Bujanovac.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv i počeo sa pripremama. U skladu sa Briselskim sporazumom i dosadašnjom praksom, preko Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore prosledili smo dnevni red i potrebne informacije o delegaciji Kancelariji za vezu Srbije radi dozvole ulaska u Srbiju i obavljanja posete. Kasno sinoć me je naš oficir za vezu u Beogradu obavestio da su srpske vlasti bez ikakvog obrazloženja odbile naš zahtev za današnju posetu preševskoj dolini. Ovaj čin Srbije prema mojoj poseti dokazuje njen destruktivni pristup i kontinuirano ugnjetavanje dolinskih Albanaca“, naveo je Svečlja.

Dodaje da odbijanje Srbije nekoliko sati pre posete ne umanjuje njihove ciljeve i posvećenost Albancima u „preševskoj dolini“.

„To neće umanjiti moju želju i svrhu da ih posetim, da podelim sa Albancima iz Doline brige i nepravde sa kojima se suočavaju i obaveze institucija naše Republike prema njima. Po pitanju poseta državnih zvaničnika, delovaćemo na principima reciprociteta kao vrednosti ravnopravnosti naše dve države“, naveo je Svečlja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare