Vlast u Vlasotincu usvaja nacrt plana za betonjerku iako je građevinski inspektor zabranio radove

VLASOTINCE

Aktuelna SNS-SPS-JS koaliciona vlast u Vlasotincu, danas će u nastavku sednice Skupštine opštine, po hitnom postupku usvojiti naknadno ubačenu tačku dnevnog reda – “Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) za HSV Batulovce. Kao što smo pre dva dana ovde pisali , radi se o objektu za proizvodnju betona u vlasništvu građevinske firme HSV d.o.o. Vlasotince.

Bez obzira na to što je građevinski inspektor opštine Vlasotince, 26. oktobra ove godine, doneo Rešenje broj 03-356-13/21 o ZATVARANJU gradilišta i UKLANJANJU nezakonito izgrađene betonske baze sa pratećim objektima, pomenuta firma mesecima unazad neometano posluje punim proizvodnim kapacitetom! Pošto na osnovu člana 184, stav 7, Zakona o planiranju i izgradnji, žalba izjavljena na rešenje građevinskog inspektora ne odlaže izvršenje, ono je istog dana postalo i IZVRŠNO i PRAVOSNAŽNO!

Ovde je bitno napomenuti da vlasnik i investitor betonjerke i pratećih objekata, HSV d.o.o. Vlasotince, ne samo da se nije žalio na doneto rešenje, već ga je u potpunosti ignorisao! Ističe i drugi mesec od stupanja na snagu pomenutog rešenja, a vlasnik ove firme bez problema i bez prekida nastavlja protivzakonit rad na proizvodnji betona! Naravno, dotični i ne pomišlja da o svom trošku otpočne uklanjanje divlje izgrađenih objekata.

Uprkos svemu gore navedenom i pored toga što su svi nosioci izvršne i zakonodavne vlasti u Vlasotincu, sva nadležna odeljenja opštinske uprave, načelnik opštinske uprave, predsednik opštine koji je ujedno i predsednik opštinskog veća, potpredsednik opštine i član opštinskog veća, svi članovi opštinskog veća, predsednik i predsedništvo Skupštine opštine, odbornici SO Vlasotince, u startu bili upoznati sa činjenicom da je HSV početkom godine nelegalno započeo radove na izgradnji betonske baze, Odeljenje za urbanizam , privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove, po ZAHTEVU investitora pristupa izradi PDR-a “HSV” Batulovce!!

ČLAN KOMISIJE ZA PLANOVE U SUKOBU INTERESA

Investitor je za tu namenu angažovao firmu za arhitektonsku delatnost, “CIBA ARCHITECTS” d.o.o. Vlasotince.

I ovde sada dolazimo do jednog od ključnih problema u vezi nepoštovanja osnovnih zakonskih propisa i procedura prilikom izglasavanja i usvajanja ovog akta.

Miloš Kocić, dipl. inž. arhitekture, kao jedan od pet imenovanih članova Komisije za planove opštine Vlasotince, na to mesto postavljen Odlukom SO Vlasotince od 28.9.2021. godine, nalazi se u DIREKTNOM SUKOBU INTERESA! Naime, uvidom u Nacrt PDR-a koji je radila imenovana firma CIBA ARCHITECTS, u odeljku Opšta dokumentacija, g. Kocić ne samo da je lice angažovano na izradi tog projekta, već se vodi i kao 100% nosilac osnivačkog kapitala firme. Pored toga, uvidom u APR, Miloš Kocić je i nosilac svih zakonskih prava firme ПР БИРО ЗА ПРОЈЕКТОВАЊЕ И ИЗВОЂЕЊЕ РАДОВА CIBA ARCHITECTS ВЛАСОТИНЦЕ.

Ukoliko izneti podaci o jasnom sukobu interesa donosioca odluke jednog ovako bitnog dokumenta kojim bi se neposredno uticalo na javni interes građana naše opštine, nisu dovoljni da se ceo postupak izdavanja i usvajanja akata za PDR ukine, poništi ili odbije i vrati na početak uz poštovanje Zakona o planiranju i zgradnj, Zakona o upravnom postupku, Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o lokalnoj samoupravi, onda prisustvujemo vladavini sile i zakona jačeg. To je jasna smernica ka nastajanju haosa i uzmicanju vladavine prava… Ukoliko je išta od tog prava u ovoj zemlj i ostalo! Komisija za planove Opštine Vlasotince, 15. 12. 2021. godine, održala je Javnu sednicu na kojoj smo u njenom otvorenom delu kao podnosioci prigovora na Nacrt PDR-a “HSV” Batulovce, prisustvovali Miroslav Krainčanić i moja malenkost, predstavnik neformalne grupe građana “Bitka za Vlasinu”.

U drugom delu sednice, zatvorenom za javnost, komisija odbija naše zajedničke primedbe (zavedene pod brojem 350-136/21 od 9.12.2021. godine), usvaja Izveštaj o obavljenom javnom uvidu i prosleđuje Nacrt plana opštinskom veću.Opštinsko veće opštine Vlasotince na sednici održanoj 16.12.2021. donosi Zaključak (01br. 06-113-3/2021) i upućuje sada već famozni PDR Skupštini opštine na razmatranje i odlučivanje.Sve ostalo posle današnje sednice SO Vlasotince i usvajanja tog plana, služi na čast i sramotu svih nadležnih organa, nosilaca funkcija i odeljenja koji su učestvovali u aktu legalizovanja kriminalnih aktivnosti jedne privatne firme koja godinama unazad slovi za privilegovanu i zaštićenu od lokalnih i republičkih vladajućih struktura! “Bitka za Vlasinu” neće se pomiriti sa ljagom koju je koaliciona grupacija uzurpatora izvršnih i zakonodavnih funkcija danas počinila u najvišem predstavničkom telu građana opštine Vlasotince. Prosledićemo prigovore i žalbe odgovarajućim ministarstvima i državnim inspekcijama, sa posebnim akcentom na nesavesno i neodgovorno ponašanje načelnika opštinske uprave, Marjana Stankovića, a u vezi njegovog izbegavanja da na osnovu Rešenja građevinskog inspektora br.03-356-13/21 od 26. 10 2021. godine, postupi po službenoj dužnosti i PRISTUPI POSTUPKU UKLANJANJA PROTIVZAKONITO IZGRAĐENOG OBJEKTA “HSV” Batulovce!

Petar Ilić

Bitka za Vlasinu

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Arandjel
Arandjel
2 godine pre

Klan Petrović na čelu opštine vedri i oblači na sve strane i pokazuje koliko je moćna. Pre više meseci je smenjena nekadašnja direktorka doma zdravlja (koja je priča za sebe ali se uklapa u tekovine prelatača na vlasti) i na njeno mesto dovedena snaja predsednika opštine inače žena rođenog brata predsednika opštine koji je pritom i član opštinskog veća. Nelegalno dovedenoj snajki koja i nema uslove da bude direktorka je pre skoro mesec dana istekao mandat i nikom ništa. Naravno može se jer je Petrovićka. A što se tiče načelnika opštinske uprave naravno da čovek nema kad da radi svoj posao jer mora da po svaku cenu zaposli bratića u Dom zdravlja da se dete ne potuca po javnim preduzećima po raznim projektima. Kad bi neko ozbiljno hteo da se bavi Vlasotinačkim klanovima imalo bi tu posla da inspektori i tužioc ne idu kući godinama zbog posla dok sve raščivijaju.