Ukradeno 100 milijardi dolara

VAŠINGTON

Skoro 100 milijardi dolara ukradeno je iz programa državne pomoći za kovid, koji su uspostavljeni kako bi se pomoglo kompanijama i ljudima koji su izgubili posao zbog pandemije, saopštila je američka tajna služba.

Procena je zasnovana na slučajevima koje je služba analizirala, podacima Sekretarijata za rad i Administracije za mala preduzeća, rekao je u nacionalni koordinator agencije za otkrivanje prevara tokom pandemije Roj Dotson, prenosi Glas Amerike.

Tajna služba u izveštaj nije uključila slučajeve prevare usled pandemije koje procesuira Sekretarijat za pravosuđe.

Dok se otprilike tri odsto od 3.400 milijardi dolara pomoći raspršilo, iznos ukraden iz programa beneficija za pandemiju pokazuje da je “sama veličina lonca primamljiva za kriminalce”, rekao je Dotson.

Veći deo tog iznosa potiče od prevara u slučaju nezaposlenosti. Sekretarijat za rad izvestio da je oko 87 milijardi dolara naknade za nezaposlene moglo biti isplaćeno nepropisno, pri čemu se značajan deo može pripisati prevari.

Tajna služba je saopštila da je zaplenila više od 1,2 milijarde dolara dok je istraživala osiguranje od nezaposlenosti i prevaru sa kreditima i da je vratila više od 2,3 milijarde dolara lažno stečenih sredstava radeći sa finansijskim partnerima i državama na poništavanju transakcija.

Navodi, takođe, da ima više od 900 aktivnih krivičnih istraga o prevarama u vezi sa pandemijom, sa slučajevima u svakoj državi, a do sada je uhapšeno 100 ljudi.

Sekretarijat za pravosuđe saopšto je prošle nedelje da je njegovo odeljenje za prevare gonilo više od 150 optuženih u više od 95 krivičnih predmeta i da je zaplenilo više od 75 miliona dolara u gotovini dobijenoj od lažno pribavljenih sredstava Programa za zaštitu plata, kao i brojne nekretnine i luksuzne stvari kupljne od tih sredstava.

Službe za sprovođenje zakona na početku pandemije fokusirale su se na prevare u vezi sa ličnom zaštitnom opremom, a vlasti su sada dale prioritet iskorišćavanju pomoći u vezi sa pandemijom, jer je federalno finansiranje privuklo pažnju pojedinaca i organizovanih kriminalnih mreža širom sveta.

“Možemo li da zaustavimo prevaru, hoćemo li? Ne, ali mislim da definitivno možemo da gonimo one koji treba da budu krivično gonjeni i možemo da damo sve od sebe da povratimo što više lažnih sredstava za pandemiju”, rekao je Dotson, koji je u tajnoj službi pomoćnik specijalnog agenta zadužen za terensku kancelariju agencije u Džeksonvilu, na Floridi.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare