Vlasotince dobija aziil za pse

VLASOTINCE

Iz budžeta opštine Vlasotince u protekle dve I po  godine isplaćeno je oko 6,4 miliona dinara na ime odštete zbog ujeda pasa lutalica pa će projekat izgradnje prihvatilišta za pse, koji će delom finasirati Evropski PROGRES, značajno doprineti rešavanju ovog problema, rečeno je danas na press konferenciji predstavnika lokalne vlasti u ovoj opštini.

 

“Lokalna samouprava je na ime odštete građanima od ujeda pasa lutalica  u 2014. godini isplatila 1.37.500 dinara, u 2015.godine 3.872.361, a do 7.jula 2016.godine 1.203.289 dinara. To je ukupno oko 6,4 miliona dinara za dve i po godine. To će biti doovljno novca da se to prihvatilište održava, da zaposlimo neke ljude i da psi budu u humanim uslovima”, kaže predsednik opštine Vlasotince  Zoran Todorović

Prihvatilište za pse je projekat koji su podržali Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

Vlasotincu su odobrene 92 hiljade evra, a učešće opštine će biti  tri miliona dinara. Kapacitet prihvatilišta biće od 80 do 100 pasa lutalica a na press konferenciji je rečeno da će ovim biti rešen višegodišnji problem sa kojim se suočavaju građani I rukovodstvo opštine.

Todorović je  dodao da će inženjeri angažovani u Evropskom PROGRESu doći ove nedelje u Vlasotince da provere stanje na terenu.

“Mi smo obezbedili parcelu, to je iza Fabrike za preradu otpadnih voda, na starom konopničkom putu. Imamo i građevinsku dozvolu i očekujemo raspisivanje tendera. Zavisno od dinamike tih postupaka, pretpostavljam da će do kraja građevinske sezone početi gradnja prihvatilišta”,  dodao je Todorović.
Na press konferenciji su se predstvanici loklne vlasti pohvalili sa još dva odobrena projekta.
Drugi projekat se odnosni na drugu fazu izgradnje  industrijske zone,  izgradnja atmosferske kanalizacije.

Vrednost radova je nešto vise od 20 miliona dinara,  učešće lokalne samouprave 50%.

Ponude će biti otvorene 5.septembra u Ministarstvu privrede, koje je odobrilo sredstva I raspisalo javnu nabavku.

“Cilj lokalne samouprave je infrastrukturno opremanje industrijske zone, kako bismo zadržali postojeće investitore koji žele da povećaju kapacitete i doveli nove. Počelo je ove godine izradom kišne i fekalne kanalizacije i asfalitiranjem Metalske ulice, u drugoj fazi radovi treba da počnu za mesec dana, a u planu je i treća faza sledeće godine, gde ćemo takođe aplicirati kod Ministarstva privrede”,  rekao je zamenik predsednika opštine Boško Stančić.

Treći projekat je izgradnja ulice  Đorđa Jovića, a radove delom finansira Ministarstvo privrede.

Vrednost radova je nešto vise od dva miliona dinara.

Do kraja meseca očekuje se otvaranje tendera u resornom ministarstvu, sklapanje ugovora a zatim I početak radova.

U toku je tender za izgradnju Vlasinske ulice , koja će biti uređena po svim standardima, rekao je Stančić.

Projektni tim opštine Vlasotince je uradio i sedam projekata kojima je lokalna samouprava konkurisala kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, rekao je pomoćnik predsednika opštine Vladimir Kocić.

“Objekti za koje do kraja godine očekujemo pozitivan odgovor o  finansiranju, su zamena stolarije i fasade u Tehničkoj školi, osnovnoj školi u Boljaru i Domu zdravlja u Vlasotincu. Njihova ukupna vrednost je oko 46 miliona”, rekao je Kocić i dodao da za mesec dana treba da počnu radovi na zameni stolarije  u vrtiću koje će finansirati  Fondacija „Novak Đoković“.

Na pitanje šta će biti sa malom pijacom u centru, koju je prošle godine inspekcija zatvorila, a na kojoj se Vlasotinčani decenijama snabdevaju, obećano je da će ona biti vraćena na staro mesto, ovoga puta po standardima, ali da pre toga mora da dođe do izmene plana generalne regulacije i poštovanja brojnih drugih procedura čiji process, kažu “ nije kratak”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare