Vlasotince: Dal je Uskrs kriv za sve?

LESKOVAC

Razlog za veliki broj zaraženih korona virusom u Vlasotincu, je, zapravo, pripremanje Uskrsa, rekla je v-.d.direktorka Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Nikolić.

Ona je rekla da je “nagli skok usledio nakon toga”.

U Vlasotincu su radile fabrike, korona virusom je zaražen predsednik opštine koji je, tvrde nam čitaoci, iako je imao temperaturu više dana dolazio na posao i držao sednice Štaba za vanredne situacije, obilazio grad.

Zaražen je i jedna član Opštinskog veća.

Nikolić kaže da su glavni uzrok “privatni kontakti i direktno nepoštovanje mera”.

Zbog toga će, kaže, na današnjoj sednici Krzinog štaba apelovati na strikno poštovanje mera držanja socijalne distance i svih onih koje Vlada Republike Srbije odredila na nisu sproveli”.

“Posle regostrovanja prvih obolelih koji se desio oko 12. aprilča mi smo odmah, ZZJZ i Krizni štab opštine Vlasotince, sproveli hitne mere, obratili smo se Kriznom štabu u Nišu, gde se dezinfekcija izvršila od strane instituta Niš. Takođe smo i mi učestvovali u tome, pojačali testiranje, što se vidi po broju testiranih lica u ambulanti kako bi našli svaki izvor infekcije i stavili ga pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, a takođe smo i aktivno nalazili sve kontakte i stavili ih u samoizolaciju i pojačali nadzor od strane organa koji to vrše. Međutim, i pored svih tih mera grafički prikaz pokazuje da smo neposredno pred i oko Uskrsa imali veće kontakte i rezultat je povećanje broja obolelih. Apelujemo na građane da poštuju mere samoizolacije kako bi se spustio ovaj pik”, rekla je Nikolić.

Na pitanje zašto su različiti podaci koje ona iznosi u odnosu na podatke koje iznosi Krizni štab u Vlasotincu, Nikolić je rekla ” Mi imamo izvor podataka, pratimo laboratorijske liste, odnosno informacije iz laboratorija, gde pratimo svaki naš rezultat koji smo uputili sa povratnim spiskovima i tako možemo pratiti procenat pozitivnosti. Kovid baza i laboratorijski spiskovi se otprilike u roku od 24 časa sumiraju i dođu na iste brojeve”.

Na konstataciju da je Leskovac četvrti u Srbiji po broju obolelih od korone Nikolić objašnjava da ” Oni dnevno prave top 10 po datumima. Mi smo pojačali testiranje, za 48 časa smo 525 lica testirali i još nekih 50-ak nam nedostaje, od toga je procenat pozitivnosti 9,9”.-

Na našu konstataciju da sajt covid19.rs prati broj zaraženih i da je po tome Leskovac četvrti, Nikolić je rekla “znate, svako kod koga se potvrdi kovid slučaj je zaražen. Ja sam upravo rekla 22 od ovih 46 su asimptomatski, blaga forma koju mi aktivno sada istražujemo kroz naše analize”.

JUGpress: Ali oni mogu da budu prenosnici?

NIKOLIĆ: Zato ih mi odmah i stavimo u samoizolaciju. To je to aktivno istraživanje kako bi smo uspeli da što pre smanjimo broj i da epidemijsku krivu… U ovoj fazi se to sada radi i zato je veliki broj testiranih.

JUGpress: Ima li neki smrtni slučaj od kovida na području Leskovca u prethodna dva dana?

NIKOLIĆ: Ne. Do današnjeg dana mi nismo dobili zvaničnu prijavu, jer mi moramo da dobijemo zvaničnu prijavu smrti od zarazne bolesti. Čim dobijemo izaći ćemo sa tim podatkom…

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Baki
Baki
4 godine pre

Da li u ovom gradu ima neko kompententan za rad i odgovore, nacelnica ZZJZ uglavnom nista nezna. Postavite mlade kadrove ako vec stariji nisu voljni da rade. I obavestavajte narod svakodnevno a ne samo kada se vama prohte.

Boza
Boza
4 godine pre

Nju nemojte nista da pitate vise. Ona nikad nosta ne zna! Prica ostu pricu, strasno.