Vlasotinčani obeležili Dan opštine

VLASOTINCE


Uz poštovanje svih bezbednosnih mera koje su na snazi zbog pandemije korona virusa, ovog subotnjeg podneva, u sali Kulturnog centra obeležen je Dan opštine Vlasotinca – 10.oktobar. Prikazan je film o svemu onome što je urađeno u predhodnom periodu, a posle pozdravne reči predsednika skupštine Milana Jovića, prisutnima se obratio predsednik opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, koji je između ostalog rekao:

 • Ove godine navršava se 75 godina od oslobođenja Vlasotinca u Drugom svetskom ratu. U tim borbama učestvovalo je 3.600 žitelja ovog kraja. Njih 314 stradalo je u borbama, a 291 je život izgubio u teroru agresora. Danas im odajemo poštu. S obzirom da je svaki 10.oktobar prilika da sumiramo rezultate, želim da istaknem da ću na dužnosti predsednika opštine, koju sam preuzeo 20.avgusta ove godine, slediti politiku koja je predhodnih nekoliko godina donela mnoge benefite građanima vlasotinačke opštine. Tu, pre svega, mislim na brojne infrastrukturne objekte čija je izgradnja ili rekonstrukcija olakšala svima nama život i rad. Neću ih nabrajati, u filmu ste videli najzanačajnije od njih, ali hoću da vas uverim da je projektni tim opštine Vlasotince nastavio da radi i prati konkurse kako bi smo iskoristili sredstva koja su na raspolaganju i doneli ih u Vlasotince. Svi smo svedoci da ova godina ne liči na predhodne. Niko se ne usuđuje da daje epidemiološku prognozu. Neizvesnost provejava i u kratkoročnim, a kamoli u dugoročnim planovima. Zato ćemo raditi bez velikih obećanja, ali uz puno truda i zalaganja. Završićemo započete projekte i izraditi nove, one za kojima postoji realna potreba stanovništva. Namera je da i ubuduće ulažemo u sve oblasti života, a koliko i u kojoj meri zavisiće od raspoloživih sredstava. Zbog toga je važno da očekivanja prilagodimo novoj realnosti. Ipak, ukoliko svako od nas uloži dovoljno truda i energije, verujem da ni u otežanim okolnostima rezultati neće izostati – kazao je sa govornice, prvi čovek vlasotinačke opštine, Bratislav Petrović.

 • Ranijih godina slavodobitnika za Dan opštine bile je previše, kako pojedinačno, tako i kad su u pitanju i drugi subjekti. Nadležna opštinska komisija koja je sada bila zadužena za odabir najboljih i najuspešnijih taj posao je obavila na pravi način, tako da su oktobarska priznanja zaista otišla u prave ruke i na sedam prave adrese.
  Oktobarsko priznanje u obliku ,,Diplome 10 oktobar”-
 1. Crvenom krstu Vlasotince, za izuzetan doprinos i nesebičan rad u pružanju pomoći svim ljudima na teritoriji opštine Vlasotince, bez bilo kakve neposredne ili posredne diskriminacije po bilo kom osnovu, a naročito zbog rase, boje, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja ili sličnog statusa, verosipovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, jezika, starosti ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta. Humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost Crvenog krsta došla je do izražaja i za vreme vanrednog stanja koje je bilo proglašeno zbog bolesti Kovid 19.
 2. Kovid ambulanta Doma zdravlja Vlasotince za celokupan doprinos i zalaganje u pružanju efikasne zdravstvene zaštite i blagovremeno preventivno delovanje u oblasti borbe protiv korone virusa. Od formiranja Kovid ambulante pregledano je više od 5.000 pacijenata, urađeno 1.300 PCR testova i oko 400 seroloških testova, čime je olakšano praćenje epidemiološke situacije na teritoriji opštine Vlasotince i omugućeno lakše i brže suzbijanje širenja zarazne bolesti izazvane korona virusom.
 3. Timu za humanitarne akcije PU ,,Milka Dimanić” Vlasotince, za celokupan doprinos i postignute izvanredne rezultate u orgnizaciji humanitarnih akcija, za savesno, odgovorno i profesionalno obavljanje postavljenih zadataka, pružanje pomoći u vidu hrane, odeće, obuće, higijenskih sredstava, savetovanja i prikupljanja novčanih i tehničkih sredstava za najugroženije kategorije stanovništva na teritoriji opštine Vlasotince i Republike Srbije.
 4. Prof. dr. Berislavu Vekiću, državnom sekretaru u Ministarsvu zdravalja Republike Srbije, za izvanredne rezultate i zasluge u oblasti zdravstva, za nesebičan i human rad i iuzetan doprinos u radu i poslovanju Doma zdravlja u Vlasotincu u predhodnom periodu. Prof. dr Bersislav Vekić je pored lokalne samouprave doprineo da Dom zdravlja u Vlasotincu posluje bez dugovanja prema dobavljačima i zaposlenima i da se redovno održava postojeća i nabavlja nova oprema.
 5. Ivanu Stankoviću, profesoru bezbednosti i zaštite, majoru Vojske Srbije u rezervi i načelniku Štaba za vanredne situacije, za celokupan doprinos u razvoju i unapređenju sistema zaštite i spašavanja stanovništva i zaštite materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda na teritoriji opštine Vlasotince. Zbog epidemije korona virusa, za vreme vanrednog stanja rukovodio je Kol-centrom, pružao pomoć najstarijim sugrađanima u nabavci osnovnih životnih namirnica i lekova, obaveze izvršavao savesno i pravovremeno, poštujući načelo subordinacije, ali i uvažavajući stanje na terenu. Odgovornost i požrvtvovanost koju je iskazivao pomagajući pojedincima i porodicama, bila je tim veća što je njihov položaj bio teži, a posledice nepogode izraženije, želeći da na taj način naglasi neophodnost zajedništva, solidarnosti i sloge.
 6. Snežani Daskalović, diplomiranom socijalnom radniku u Centru za socijalni rad opštine Vlasotince i Crna Trava, za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju usluga socijalne zaštite na teritoriji opštine Vlasotince i Crna Trava. Njen doprinos se sastoji u pružanju moralne i materijalne podrške najugroženijim kategorijama stanovništva, bolesnim, starim i nemoćnim licima u pružanju pomoći za ostvarivanje njihovih osnovnih životnih potreba.
  Oktobarsko priznanje u obliku ,,Diplome 10 oktobar”, sa novčanom nagradom od 50.000 dinara, dodeljeno je:
 7. Žarku Ivkoviću iz Vlasotinca, učeniku Gimanazije ,,Svetozar Marković” u Nišu, za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj Mendeljevoj hemijskoj olimpijadi, najprestižnijem takmičenju za srenjoškolce, čime se svrstao u red najboljih mladih hemičara među vršnjacima iz celog sveta. Pohađao je odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku i osvajao brojne nagrade na državnim takmičenjima iz fizike i hemije. Ove godine upisao je studije hemije na Prirodno-matematičkom faklutetu u Nišu.
  U ime nagrađenih, zahvalio se Ivan Stanković, rečima:
 • U ime svih nagrađenih zahvaljujem se na dodeljenim priznanjima, verujući da su ona zahvalnost za sve ono što smo pozitivno uradili i da u isto vreme budu primer generacijama koje sada stasavaju i uče se da preuzmu poslove koje trenutno obavljamo. Zbog njih koji dolaze, zbog nas koji i dalje moramo da budemo na visini zadatka i obaveza koji su nam povereni, ili koje smo sami sebi zadali, ponoviću još jednom – Služili smo našoj Srbiji, služili smo Vlasotincu – kazao je Ivan Stanković, profesor bezbednosti i zaštite i major Vojske Srbije u rezervi i načelnik Štaba za vanredne situacije.


Za uspehe na svetskom nivou
NAJVIŠE APLAUZA UPUĆENO ŽARKU IVKOVIĆU
Treba posebno istaći da je najdugotrajniji i najsnažniji aplauz prisutnih u sali Kulturnog centra, bio upućen, upravo, mlađanom Žarki Ivkoviću za njegove uspehe na internacionalnoj sceni mladih srednjoškolaca.

 • Ovo je drugi put da dobijam oktobarsku nagradu. Prvi put sam je dobio za predstavljanje Opštine Vlasotince u Srbiji na državnim prvenstvima iz fizike i hemije u osnovnoj školi, a nakon nekoliko godina usavršavanja došao sam u priliku da predstavljam Srbiju u svetu, a samim tim i našu opštinu. Mislim da sam Srbiju predstavio u najboljem mogućem svetlu, a ova nagrada posebno mi je draga, jer je od moje opštine, mojih sugrađana sa kojima živim i provodim vreme.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare