Vlasotinački “Vodovod”: Gde je kraj dubiozi i ko je sve kriv?

VLASOTINCE

Na sednici zakazanoj po hitnom postupku u dane vikenda Skupštine opštine Vlasotince doneta je odluka o povećanju osnovnog novčanog kapitala JKP „Vodovod“ za osam miliona dinara.

Ovoj odluci prethodila je blokada računa „Vodovoda“ zbog duga za struju, a osnov za to je izvršna presuda iz 2013. godine za dug iz 2011. godine. Predsednik opštine Zoran Todorović ističe da se radi o nasleđenim dugovanjima i podseća da je period od 2012.do 2016. godine bio turbulentan period u političkom životu Vlasotinca sa čestim promenama vlasti i direktora.

„Tada je bilo velikih problema, neisplaćene zarade, problem njihovog obračuna, tužbe radnika i mnogih drugih koji su ugrožavali poslovanje ovog komunalnog preduzeća. Od 2016. u svakodnevnom kontaktu sa direktorom „Vodovoda“ trudili smo se da rešavamo probleme i ispravljali nepravilnosti u poslovanju. Uspeli smo da rešimo mnoga pitanja, ali ove presude nismo očekivali u ovako velikom iznosu. Po nekim informacijama iz EPS-a, ukupan dug je 71 milion dinara, ali moraće da usaglase kartice EPS i „Vodovod” po tom pitanju. Mi smo 2016. godine angažovali stručnu kuću da da elaborat stanja u „Vodovodu“ i da predloži načine za izlazak iz postojeće situacije. Oni su, između ostalog, konstatovali da mora da se donese odluka o formiranju ekonomske cene vode koja po njima iznosi 120 dinara po kubnom metru, a danas je ona 43 dinara bez PDV-a, što je veoma niska cena. Zamislite da 1000 litara prečišćene vode koštaju kao ova flašica“ uporedio je Torodović pokazujući na flašicu vode na govornici.

Na rešavanju dela problema se radi i sa republičkim organima, ali je zbog nabavke neophodnih komponenti za preradu vode nužno uvećati novčani kapital kako bi preduzeće moglo da nastavi normalno funkcionisanje do sklapanja sporazuma sa EPS-om i povlačenja blokade.

Direktor JKP „Vodovod“ Zvonko Ilić je naglasio da je ovo preduzeće od juna prošle godine do danas imalo tri pravosnažne izvršne presude za struju, ta da je sa računa „Vodovoda“ skinuto preko 30 miliona dinara.

„Od jula 2016.do danas prema EPS-u je iz „Vodovoda“ otišlo oko 42 miliona. Da nismo imali nasleđene probleme izmirivali bismo obaveze na vreme. Veliki problem predstavljaju i kamate. Jedna tužba EPS-a od pre mesec dana je povučena i nemamo više opterećenje što se tiče novih tužbi. U sredu i petak smo napravili dogovore sa EPS-om da rešimo problem, usaglasimo kartice i da jednom dobijemo račun sa valutom plaćanja kao i svi ostali. Želim da istaknem da smo sve nepravilnosti u poslovanju ispravili, obračun zarada je u skladu sa zakonom što je potvrdila inspekcija za rad, jer smo imali prijavu iz sindikata.“

Odbornik „Pokreta za Vlasotince“ Žarko Kostić smatra da „Vodovod“ neće moći u dogledno vreme da reši problem i da postoji krivica svih dosadašnjih učesnika u vlasti. On je zatražio spisak dužnika i interesovao se zašto računovodstvena kuća iz Leskovca obračunava zarade, na šta je dobio odgovor da je u pitanju računovodstveni program kao alat za rad.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare