Vlasotinački Gimnazijalci u Skoplju

SKOPLJE

Ako stariji znaju vrlo često da zaborave na prijateljstvo i prisnost sa prvim komšijama, mladi su, ti, koji vrlo često na pravi način umeju i znaju da uspostave saradnju sa najbližim iz svog okruženja. Na takav korak krenuli su i učenici Gimnazije ,,Stevan Jakovljević” iz Vlasotinca i to, pre svega, na inicijativu preduzimljive i vredne profesorke engleskog jezika Biljane Pipović.
Posle uspostavljanja kontakta i inicijalnih dogovora o mogućoj saradnji profesora vlasotinčke gimnazije ,,Stevan Jakovljević” Biljane Pipović i Katerine Sapundžieve Dimove, pedagoga S.U.G.S. Gimnazije ,,Kočo Racin” iz Skoplja, došlo je, u poslednja dva dana novembra, do radne posete, kada su se predstavnici vlasotinačke gimnazije obreli u glavni grad našeg južnog suseda.
U delegaciji Gimnazije iz Vlasotinca bili su profesorke Biljana Pipović i Violeta Kostić, sekretar Milan Petković i dve učenice drugog razreda, predstavnici Učeničkog parlamenta Minja Carić i Jana Dilberović, a cilj posete je bio da se dogovor ozvaničio i potpisao Memorandum o saradnji dveju škola.


Inače, Gimnazija ,,Kočo Racin” u Skoplju, koja pored gimnazijskog pruža i stručno obrazovanje u oblasti tekstilne struke.
– Sama poseta protekla je u izuzetno prijateljskoj atmosferi. Domaćini su bili izuzetno gostoljubivi i predusetljivi u svakom pogledu. Zaista su se potrudili da nam poseta njihovoj školi i boravak u njihovom gradu budu prijatni i da nam još i ostanu u lepom sećanju. Nadam se da ćemo imati dugu i uspešnu saradnju – veli na početku razgovora prof. Biljana Pipović.


O čemu ste razgovarali sa vašim domaćinima ?
– Pored direktorice škole, Blagice Pavlovske, sastanku su prisustvovali i zamenik direktora, pedagog, nastavnica makedonskog jezika i tri predstavnika Đačkog parlamenta. Prvi naš sastanak protekao je u opuštenoj, ali radnoj atmosferi i bio je posvećen upoznavanju i razmeni informacija o organizaciji rada i nastavnog procesa i u jednoj i u drugoj školi. Zatim su domaćini poveli našu delegaciju u obilazak škole i upoznali nas sa načinom rada u gimnazijskim odeljenjima, ali i u tekstilnoj struci. Uverili smo se da je škola odlično tehnički opremljena i da svaka učionica ima svoj projekat, tablet ili laptop, a učionica za karijerno vođenje poseduje i Huawei Smart Board sistem koji je našoj delegaciji bio potpuno nepoznat te je upriličena demonstracija i imali smo prilike da vidimo kako izgleda čas istorije sa unapred pripremljenim materijalom uključujući i ispitivanje.


A, bili ste i na sednici Nastavničkog veća ?
– Da, baš tako. Bila je to svečana sednica Nastavničkog veća na kojoj su prisustvovali svi nastavnici škole. Imali smo priliku da se predstavimo domaćinima i da prenesemo pozdrave od strane direktora naše škole. Na sednici je i potpisan Memorandum o saradnji dveju školu, koji je ispred naše škole potpisao sekretar Milan Petković. Na kraju sednice, okupljenim nastavnicima su se predstavile dve naše učenice recitujući pesme makedonskog pesnika čije ime nosi njihova škola. Nastup naše dve učenice izazvao je puno emocija kod prisutnih nastavnika a dobile su i dugotrajan aplauz, a pojedini nastavnici su im prilazili i lično im čestitali. Imali smo priliku da u društvu zamenika direktora, inače nastavnika istorije, obiđemo i samo Skoplje. U večernjim satima, prvog dana, proveli smo u druženju sa domaćinima i takmičenju u kuglanju.


Šta je bilo drugog dana vaše posete ?
– Održan je sastanak posvećen projektu ,,Gradimo mostove” kojim će S.U.G.S. ,,Kočo Racin”konkurisati kod Ministarstva prosvete Makedonije i tražiti grant u iznosu od 7.000 evra za realizaciju predviđenih aktivnosti. U načelu smo se dogovorili o razmeni učenika i aktivnostima koje će se tom prilikom odvijati u jednom, odnosno drugom mestu. Uzvratna poseta dogovorena je za proleće, a sigurna sam da ćemo goste udostojiti na pravi način i tako im se revanširati za sve lepe trenutke koje su nam priredili prilikom našeg dvodnevnog boravka u Skoplju – uverena je Biljana Pipović, profesorka Gimnazije ,,Stevan Jakovljević” iz Vlasotinca.

  • Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare