Vladimir Stevanović: Četvrti ledeni uspon u šorcu

LESKOVAC

Instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac Vladimir Stevanović uspešno je realizovao zimski uspon na najviši vrh Suve planine – Trem, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1810 metara.

Vladimir se potrudio da ovo ne bude osvajanje vrha u uobičajenom stilu, pa je to izveo noseći na sebi samo šorc i u momentima jačeg vetra zimsku kapu. Temperatura bila u plusu, ali je vetar bio izuzetno snažan i hladan u većem delu staze. Ledeni uspon podrazumevao je uspon bez odeće u dužini kompletne staze, oko osam kilometara i u trajanju od nešto preko tri časova. Nakon osvajanja vrha i vežbi meditacije i disanja, Vladimir je na vrhu obukao odeću koju je nosio u rancu. Snežni pokrivač, preostao od poslednjih padavina, nalazio se na oko 40-50% staze, te je u nekim delovima bilo i jako klizavo pri usponu.

Ovo je Vladimiru četvrti ledeni uspon do sada, a pre toga osvajao je vrhove Besne kobile u januaru 2021., vrh planine Radan, Mali Kamen u januaru 2021., dok je treći uspon bio na najviši vrh Stare planine, Midžor, u februaru 2021.

Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, Vladimir praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo (duhovni izazovi Jamabuši monaha). Pored toga, praktikuje i tehniku Tumo.

Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima.

Ove zime Vladimir planira još nekoliko zahtevnih zimskih uspona bez odeće.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare