Vladika niški Arsenije: Voleo malog i običnog čoveka i uvek je nalazio lepu reč za svakoga

NIŠ

U Sabornom hramu postavljena je knjiga žalosti, u kojoj se sveštenstvo i vernici opraštaju od patrijarha koji je upravo u Niškoj eparhiji proveo 35 godina. Zvona sa niških hramova se oglašavaju na svakih sat vremena, a u porti Sabornog hrama okupljaju se Nišlije kako bi se oprostile od  patrijarha Irineja koji je bio jako omiljen u Nišu.

 “Njegovu svetost imao sam priliku da upoznam dok sam bio na  mestu njegovog vikara i pune tri godine  proveo na  toj dužnosti. Pamtiću ga  kao ličnost plemenitu, skromnu i smirenu, koji je   voleo malog i  običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga , a  naročito za onoga koji je bio potišten i ucveljen. Patrijarh je stao sa svakim od vernika koji je  to želeo da porazgovara sa njim”- kazao je Vladika niški Arsenije.

                       Svojom mudrošću, svojom smirenošću, staloženošću, mnogo puta je u  teškim vremenima i za naš narod i za našu crkvu mudro  vodio brod naše crkve i u tim teškim momentima je brod  srpske crkve vodio ka sigurnoj i  mirnoj luci, kazao je Vladika Arsenije.

                     “Mi žalimo danas zbog rastanka sa našim patrijarhom i ocem koji je imao  mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod  kojima je  posvetio sav svoj život, a  naročito je isticao tokom svoga patrijaršijskog služenja svoju  ljubav prema Kosovu i Metohiji. Nije bilo dana da  nije pomenuo Kosovo i Metohiju i naš narod tamo sa bolom i sa nadom da će se nešto na bolje promeniti”- kazao je Arsenije I dodao:

             “  Iako se rastajemo sa patrijarhom mi kao hrišćani verujemo da se on danas  nalazi na  boljem mestu u carstvu nebeskom zajedno sa  našim Patrijarhom Pavlom i nedavno upokojenim mitropolitom Amfilohijem, ali i sa svima svetima iz roda našega, tamo gde nema ni bola ni tuge ni uzdisaja. Mi kao hrišćani verujemo u  vaskresenje mrtvim, verujemo u večni život zato je naša tuga zbog rastanka sjedinjena sa verom i nadom i radošću da se on danas nalazi na boljem mestu u carstvu Božijem.

             Eparhija niška će ga pamtiti kao čoveka  plemenitog, požrtvovanog i skromnog koji je za 35 godina stolovanja u niškoj eparhiji ostavio dubok trag.

               “Naročito bih istako 2001.godinu kada je  niška Saborna crkva, nažalost, izgorela i kada je Patrijarh uložio celog sebe da hram obnovi i da bude i lepši nego što je bio. Hvala našem Patrijarhu na svemu, blagodaran sam Gospodu što sam imao priliku  da  budem pored njega, da provedem evo šest godina kao arhijerej srpske crkve u Saboru  kome je presedavao Njegova  svetost Patrijarh srpski gospodin Irenej. Neka mu Gospod podari carstvo nebesko, neka mu je večni spomen”- kazao je Vladika Arsenije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare