Vladika niški Arsenije osveštao hram Svetog Petra i Pavla u Gornjem Matejevcu

NIŠ

 U Gornjem Matejevcu je na veliki hrišćanski praznik Petrovdan osvećena je crkva Svetog Petra i Pavla. Hram je osveštao vladika niški Arsenije, a osvećenju je prisustvovao veliki broj meštana ovog sela koji se, i inače, svake godine na Petrovdan okupljaju u porti crkve. Svečanoj liturgiji  je osim meštana prisustvovalo i rukovodstvo Gradske opštine Pantelej zajedno sa predsednicom Natašom Stanković.

 „Sveti Petar i Pavle je jedan od značajnijih praznika a na taj veliki dan meštani Gornjeg Matejevca se svake godine okupljaju u porti crkve koja nosi njihovo ime. Danas je crkva i osvećena.Crkva je izgrađena u najvećem delu od  sredstava žitelja sela“, kazao je Nemanja Ivković, većnik GO Pantelej.

                              On je dodao da je crkva izgrađena na temeljima koji datiraju iz 1936.godine. Početkom  Drugog svetskog rata je prekinuta izgradnja crkve, a radovi su nastavljeni 2004.godine.

                              „Na inicijativu Crkvenog odbora i tadašnjeg sveštenika Radosava Bogićevića  ponovo je pokrenuta inicijativa za izgradnju hrama. Oko 130 000 cigli je ugrađeno u hram, a radovi su završeni za godinu dana do krova“, dodao je Ivković.

                                Gornji Matejevac se na verskoj mapi  često naziva malim Hilandarom jer ima tri crkve i jedan manastir.

                                 „ U selu imamo Latinsku crkvu koja datira iz 11.veka, crkvu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg i crkvu Svetog Petra i Pavla  a tu je manastir Sveti Jovan koji, takođe, ima dugu tradiciju  i potiče iz 9.veka. Matejevčani se ponose svojim crkvama, sa velikim pijatetom obeležavaju hrišćanske praznike, crkve su uvek pune što u se u velikoj meri odražava na njihovu duhovnost“, istako je Ivković.

                               Vlastimir Cvetković je rođeni Matejevčanin i ponosi se time, kao što se ponosi i pravoslavnim hramovima u svom rodnom selu.

                               „Svake godine 12.jula Matejevčani slave i to je izvor naše duhovnosti, dan kada se svi meštani okupljaju u porti crkve. Za ovaj hram je vezana i jedna predivna priča. Još je car Konstantin prilikom polaska u svoje pohode dolazio na pričest sa svojim vojnicima na ovom mestu  i onda odlazio u borbe. Izuzetno smo zahvalni i donatorima koji su dali svoj doprinos u renoviranju i izgradnji ovog objekta, a ja se nadam da će tako biti i u godinama koje dolaze“, kazao je Cvetković.

                           Za sam nastanak hrama, vezana je još jedna zanimljiva legenda. 1912. godine, baba Jagodi iz Knez Sela i baba Stani iz Gornjeg Matejevca ukazao isti san da otkopaju temelje Crkve. 1913. godine pronađeni su temelji starog hrama. 1935. godine napravljen je projekat za izgradnju novog hrama, a temelji su ozidani 1937. godine, ali su radovi na izgradnji hrama prekinuti zbog početka Drugog svetskog rata. Sve do 2000. godine na sredini temelja hrama je bila Crkva daščara, skromnih dimenzija, da bi u periodu od 2000. do 2005. godine bila sazidana nova Crkva na starim temeljima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare