Rođendan Nikole Tesle obeležavali uz govorancije i radionice , nije im palo na pamet da decu odvedu u hidrocentralu u Vučju

LESKOVAC

Ovo bi mogli da se definiše i kao “toliko o inovativnosti stranačkih kadrova” koji su rođendan Nikole Tesle u Leskovcu obeležavali uz govorancije i radionice ali im nije palo na pamet da decu odvedu u hidrocentralu u Vučju, koja je sagrađena davne godine na obroncima Kukavice i u kanjonu reke Vučjanke i zahvaljujući kojoj je Leskovac dobijao struju još na početku 20 veka.

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul, svake godine se obeležava kao Nacionalni dan nauke u znak sećanja na pronalazača koji je osvetlio 20. vek. U tu svrhu je u prostorijama i dvorištu Centra za stručno usavršavanje organizovana manifestacija na kojoj je za decu svih uzrasta pripremljeno niz aktivnosti, od mini naučnih eksperimenata, hemijskih ogleda, preko oslikavanja lica, vajanja, izrade figura uz pomoć magneta, konstrukcije kućica za ptice koje sada krase dvorište CSU-a… Brankica Stamenković, članica Gradskog veća, otvarajući manifestaciju preporučila je deci i mladima da po ugledu na najvećeg naučnika uporno i istrajno razvijaju svoje ideje, jer će zahvaljujući njima svet postati još lepše mesto za život i dodala:

„Važnost nauke je prepoznata kako na republičkom nivou, gde je između ostalog osnovan i Fond za nauku, tako i na lokalnom, izdvajanjem sve većih sredstava za funkcionisanje obrazovnih i naučnih institucija, među kojima je i Centar za stručno usavršavanje. Upravo je u Leskovcu i otvoren prvi naučni klub u Srbiji, 2016. godine.“

Direktorka Centra za stručno usavršavanje Anđela Kostić Minić je rekla da je cilj ove manifestacije pokazati da nauka nije samo vezana za škole i učionice.

„Decu od najranijeg doba treba uključujivati u naučne aktivnosti, istraživanja i eksperimente kroz igru, a ona toga često nisu ni svesna. Upravo su i današnje radionice osmišljene tako da pruže priliku svim posetiocima, bez obzira na uzrast, da osete čari nauke kroz zabavu i igru, da pokažu da nauka postoji i izvan laboratorija i da svaki takav, i najmanji, iskorak u nauku jeste samo prvi korak na putu saznanja, učenja, upoznavanja i otkrivanja sveta oko nas iz malo drugačije perspektive. Posebno smo srećni što se među demonstratorima danas nalaze i učenici koji su u ranijem periodu bili redovni učesnici naših aktivnosti, bogatili svoje znanje i iskustvo i sada dobili priliku da ih dele dalje, sa posetiocima današnje manifestacije među kojima se, verujemo, nalaze budući uspešni naučnici o čijim poduhvatima ćemo tek slušati i ponositi se njima.“

Prati
Obavesti me o
guest

8 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gaga
Gaga
1 godina pre

Tesla je poklonio znanje zapadu nije nama zapad je to upotrebio protiv nas tako da Tesli ne treba da budemo zahvalni ni za šta.

Nije tačno
Nije tačno
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Smem li da se umešam i zamolim urednicu da nam argumentuje, tu opšteprihvaćenu zabludu, taj mit, tu legendu, da je Nikola Tesla “pronašao struju”. Ja, Vas, gospođo Ljiljana, smatram intelektualkom, a da to budete, obavezuje vas to što ste jedna od najpoznatijih i najuspešnijih novinarki iz Leskovca.
Prilično sam siguran da je Nikola Tesla izumeo daljinski upravljač, za lenštine koje su imale 2-3 kanala, a ipak ih je mrzelo da ustanu i da promene kanal, ali i za daljinsko navođenje raketa na stanovnike zemalja trećeg sveta uključujući i sve nas 1999 godine. Tu se slažem sa komentatorom @Gaga.
Dakle, moliću pisani dokaz da je N.Tesla “izmislio struju”.

Djura
Djura
1 godina pre
Odgovori  Gaga

Tesla je podelio znanje ljudima a ne zapaduDa si isla u skolu znala bi da je sapad samo strana sveta Ti ne treba da budes zahvalna ni roditeljima sto su te rodili jer to misli vecina nas..

Mislio sam da je inteligentnija
Mislio sam da je inteligentnija
1 godina pre
Odgovori  Djura

Samo ti piši, Zaštićeni Komentatoru. Na svakog ti imaš bš da mu ga rekneš, golemi filozofe, a kad neko oće da ti odgovori, onda sledi neobjavljivanje komentatora. Tako te je štitila i ona Skojevka kad ste bili u kavel i u ljubav, a urednica ovdašnja pravi istu grešku.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
1 godina pre

Poštovani

Komentar za koji mislite da je moj, nema apsolutno nikakve veze sa mnom. Još kada je objavljen, znao sam da će izazvati zabunu, i baš se čudim što do ovakve reakcije kakva je vaša nije došlo ranije.

Što se samog komentara tiče, poprilično je uvredljiv, ličan i polupismen, što svakako nisu moji maniri. Zbog toga sam najblaže rečeno razočaran što Vi kao veran pratilac mog lika i dela, niste shvatili da se ipak radi o imitatoru.

Mile
Mile
1 godina pre

Ma, koj je videja korist od nauku? A tek od školu? Kupiš bre brate diplomu pa da te bog vidi. S malo muku, prođeš lepo u životu. A oni koji uče škole motaju kablove i rade za minimalac. Takva je stvarnost. Danas je sve na prodaju, pa i obraz.