Vladan Stojiljković: Samo rad sa mladima donosi rezultate na duže staze

LESKOVAC

„Godinama radimo veoma dobro samo sa mladima i zbog toga imamo dobre rezultate“ kaže Vladan Stojiljković, direktor Košarkaškog kluba „Akademija“ iz Leskovca.

„Ove godine smo napravili odlične rezultate i ušli u viši rang takmičenja. Taj rezultat je napravila juniorsko-kadetska ekipa i pokušaćemo sa ovim mladim košarkašima i nekoliko starijih i iskusnijihh kosarkaša da napadnemo i prvu „B“ ligu. Mislimo da je potrebno više ulagati u ove mlade talentovane momke, a ne u igrače sa strane. Imamo malo termina za treninge u velikoj hali SRC „Dubočice“, te se stoga trudimo da treninge organizujemo i u parku 9. Jugovića, kako bi bili što spremniji za nastupajuću sezonu, ali i da nadoknadimo propušteno zbog otežanog rada tokom pandemije korone.“

Prethodnih dana košarkašku javnost razdrmale su najave selektorke reprezentacije Marine Maljković i još nekih poznatih košarkaških trenera da je potrebno više ulagati u rad sa mladima i omogućiti im besplatne treninge. Stojiljković kaže da je „Akademija“ klub koji ne naplaćuje članarinu, već ulaže u decu iz Leskovca.

„Mislimo da je potrebno da se deca oslobode od članarine, a najbolje trenere koji postižu dobre rezultate i koji prave igrace i reprezentativce nagraditi tako da imaju plate i staž preko svojih klubova ili preko Leskovačkog Sportskog Saveza. Ako hoćemo zdravu naciju i zdravu našu decu iz Leskovca to je korak broj jedan. Mi ne dovodimo igrače sa strane, ne plaćamo igrače, već sa njima radimo i od njih pravimo dobre igrače, dobre ljude i dobre učenike. Mi ne dozvoljavamo da naši igrači idu vanredno u školu zbog košarke. Savetujemo igračima da posle završene srednje škole upišu fakultet, čak i ako nastave da se bave profesionalnom košarkom. Imamo puno primera šta su i koliko postigli u košarci, ali i u životu našui bivši košarkaši. Igrač koji je najviše postigao, a krenuo je u Aktavis Akademiji je Stefan Đorđević koji je prešao u Crvenu Zvezdu i igrao je za seniorsku reprezentaciju Srbije. Imamo još mnogo igrača koji su napravili dobre karijere, imamo igrače koji su otišli u Ameriku na koledz, u Italiju, Španiju…, ali imamo i igrače koji su završili fakultete i postali doktori, profesori, inženjeri, treneri… Imamo i igrače koji su se oženili i dobili decu. Mi smo jedini klub u Srbiji koji radi sa decom od vrtića do prvog tima. Imamo mnogo priznanja i od grada Leskovca, od košarkaškog saveza Srbije…“

Stojiljković misli da klubovi koji naplaćuju članarinu, koji imaju budžet od grada i koji igraju samo sa mlađim selekcijama ne bi trebali da treniraju u velikoj hali SRC „Dubočice“.

„Na taj način bi se oslobodili termini za treninge i utakmice za talentovane košarkaše i klubove koji igraju seniorska takmičenja i imaju veće ambicije. Ovako neki klubovi samo zauzimaju termine kako bi sakupili ćlanarinu. Ti klubovi bi trebali da treniraju po školskim salama i da plaćaju te termine. Ako hoćemo da vratimo košarku u Leskovac moramo neke stvari promeniti. Mislim da možemo za dve godine da uđemo u prvu ligu i da se vratimo tamo gde smo i bili, u sam vrh srpske košarke.“

Košarkaši „Akademije“ nakon godinu dana pauze ponovo igraju Prvu seniorsku regionalnu košarkašku ligu Srbije, Prvu juniorsku ligu Srbije i Prvu kadetsku ligu Srbije.

Posle dužeg niza godina SRC „Dubočica“ ima nove košarkaške konstrukcije, koje zadovoljavaju FIBA standarde. Reč je opremi koja je u Leskovac stigla zahvaljujući IPA Projektu prekogranične saradnje Srbija-Bugarska, gde je partner sa naše strane bila „Aktavis akademija“.

„Doneli smo gradu Leskovcu i SRC „Dubočici“ opremu za košarku i kombi za prevoz kosarkaša na utakmice, a sve je to za razvoj Leskovačke košarke. Nijedan klub u gradu u nijednom sportu nije dao ovoliku opremu sportskoj hali „Dubočice“. Sada možemo da organizujemo i međunarodne košarkaške turnire. Kada se završi hotel u centru grada, dovešćemo reprezentaciju Srbije da odigra neku utakmucu u Leskovcu. To smo predložili košarkaškom savezu Srbije. Sve što smo radili i što radimo je za naš grad i za naše mlade Leskovčane“ zaključuje Vladan Stojiljković.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Košarkaš
Košarkaš
3 godine pre

Svaka čas. Ovo je veoma bitno da pročitaju mnogi sportski radnici i sportski funkcioneri u opštini i hali src Dubočice.