Vladan i Ilija vozili 200 kilometara kako bi pomogli Andreju da nastavi lečenje

NIŠ

Mlade Nišlije Vladan Đuknić (20) i Ilija Veličković (18) su za dva dana prešli biciklama 200 kilometara vozeći od Niša do manastira Tumane kako bi sakupili nešto novca potrebnog za lečenje Andeje Radulovića. Na put su krenuli 7.avgusta ispred Saborne crkve u Nišu. Prvog dana su vozili do Jagodine, a drugom do manastira. I ranije su imali u planu ovu biciklističku turu, a  onda su, kada su odlučili da voze u humanitrane svrhe i pomognu Andreju. Put, kažu ove mlade Nišlije, nije bio ni malo lak a najveći neprijatelj im je bila vrućina. Planirali su da do manastira stignu za dva dana i za isto toliko dana da se vrate u Niš pa se njihov povratak očekuje 10.avgusta. Usput će pozivati ljude na humanost, da pošalju makar poruku, a ko može više tu je i žiro račun.                 “Bilo je teško voziti biciklu po vrućini in a temperature iznad 30 stepeni, gotovo da smo jedva i disali, ali imali smo jasan cilj pred sobom i dodatnu motivaciju a to je da vozimo za mladog Andreja. To nam je davalo dovoljno snage da izdržimo put do kraja i uspeli smo u tome. Presrećni smo jer smo dali svoj doprinos, koliki god da je on, za nastavak njegovog lečenja”, kaže Vladan Đuknić.

                  Vladan dodaje da je vožnja od Niša do manastira Tumane i za njih same bila veliki izazov.

                  “Volimo da vozimo  bicikle ali nikada do sada nismo vozili neku dužu turu. Uglavnom se vožnja svodila na okolinu Niša. Sada se i pred nama našao veliki izazov, 200 kilometara vožnje. Nije nas to pokolebalo i spojili smo lepo sa korisnim”, dodaje Vladan.

                  Sredstva koja su i ova dva mladića prikupila biće uplaćena na žiro račun Andeja Radulovića kako bi mogao da nastavi sa rehabilitacijom i što pre stao na svoje noge. Postoji šansa da se njegovo zdravstveno stanje popravi, pomoću robotike i rehabilitacije, ali su te terapije skupe.

                  Vladan i Ilija ne poznaju dugo Andreju ali ih to nije sprečilo da pokušaju dam u pomognu.

                   “Andreju sam upoznao tek nedavno, pre mesec dana, a Ilija ga je upoznao nekoliko dana pre polaska na put. Onog trenutka kada smo se sreli znali smo da nas nešto povezuje. Andreja je dečko za primer. Bavi se sportom isto kao Ilija i ja. Mada ga nisam  lično poznavao čuo sam za njegovu priču pre nekoliko meseci i nekako mi se urezala u sećanje. U potpunosti razumem njegovu situaciju,  ali  njegovu borbu da stane na noge i nastavi da se bavi sportom. Poseban utisak je na mene je ostavila njegova vera kojom zrači jer se on ni jednog trenutka ne predaje. Sada igra i stoni tenis u klubu za osobe sa invaliditetom i vodi najvažniju bitku u svom životu”, priča Vladan.

                     I Vladan i Ilija su sportisti. Vladan trenira odbojku a Ilija boks.

                            Kao dečak i Andrej se dugo godina aktivno bavio sportom, prvo karateom, zatim aikidom, više je vozio bicikl nego išao peške. On je 2018. godine, vraćajući se sa svojom porodicom s mora u Crnoj Gori, doživeo tešku saobraćajnu nesreću i od tada je nepokretan.Nakon više operacija i lečenja u Podgorici, potom u Beogradu, pa operacija u Tiršovoj, gde je proslavio i svoj 14.rođendan, i rehabilitacije u  bolnicu Dr Miroslav Zotović, Andrej intenzivnu rehabilitaciju nastavlja u Nišu koja kreće da daje rezultate i on počinje da pomera noge u kolenima dok je u rasteretnom položaju, kao i da pomera noge dok leži na strunjači.

                   Ohrabreni ovim pokretima Andrej kreće sa neurorehabilitacijom robotikom. Na svakoj kontroli popravlja svoje rezultate, uspeva da napravi i sam par koraka u robotu za podršku hodu i značajno popravi balans.

                    “Andreju su potrebna sredstva za neurorobotiku, rehabilitaciju, lekove, suplemente i sanitetski materijal. Svako ko želi može da pomogne slanjem SMS poruke ili uplatom na žiro račun”, poručju Vladan i Ilija koji kažu da će biti još sličnih akcija.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare