VLADA SRBIJE IZDOJILA DVA MILIONA EVRA ZA KOLEKTOR

LESKOVAC

 

Nakon radnog sastanka, u kome su učestvovali ambasador Kraljevine Holandije Henk van den Dol, Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, na kome je bilo reči o pružanju podrške gradu Leskovcu u izgradnji novog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, održana je konferenicja za novinare.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio se državnoj sekretarki i amasadoru na angažovanju i uloženom trudu u cilju rešavanja problema sa kojim se grad suočio.

-Osećam duboko odgovornost zbog svega što se u prethodnom periodu dogodilo jer je postojala opasnost da bez obzira na to čijom je krivicom indikovan problem, ostanemo bez svih donacija koje su nam obećane. Vlada Srbije i Ministarstvo finansija odobrli su zahtev da sledeće godine u budžetu bude izdvojeno 2 miliona evra za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu. Ovaj projekt je od posebne važnosti jer je njegova realizacija glavni preduslov za dobijanje donacije Holandije u vrednosti od 8 miliiona evra, zahvaljujući kojoj će biti omogućena izgradnja kompletne kanalizacione mređe u Leskovcu i otpočinjanje rada postojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje je donacija EU u vrednosti od 10,5 miliona evra, rekao je Cvetanović.

On je podsetio da su radovi na postrojenju završeni i da se čeka samo dovod otpadnih voda. To će se uraditi zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, koji su u prethodnom periodu aktivno učestvovali u svim dešavanjima vezanim za puštanje u rad postojenja.

-Finansijska sredstva koje će Vlada Srbije i resorno Ministarstvo izdvojiti za Leskovac još jedan su dokaz, da su, kada je Leskovac u pitanju, mnoga vrata za nas otvorena. Zhtevao sam da zbog prethodno potrošenog novca na izgradnji kolektora budu pokrenuti postupci kod nadležnih organa, kako bi iskazali visok stepen odgovornosti u odnosu na ponovo dodeljena sredstva. Amasador Holandije Henk van den Dol došao je u Leskovac sa namerom da potvrdi obećanu donaciju za uvođenje kanalizacije u 17 naseljenih mesta, čime će mreža dovodne otpadne vode biti kompletirana za prečišćavanje na postrojenju. Ova donacija će za grad Leskovac značiti mnogo, ona je iskorak u civilizacijskom smislu, kada su zaštita životne sredine, a time i zdravlje naših građana u pitanju, kao i kada su u pitanju građani koji su na donjem pragu socijane izdržljivosti, jer je prioritet Kraljevine Holandije upravo da se tim ljudima najviše pomogne i omogući život dostojan čoveka, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Sastanak koji je održan bio je veoma plodan, sa fokusom na projekat tretmana otpadnih voda, rekao je holandski abasador Henk van del Dol i izrazi zadovoljstvo što je Kraljevina Holandije partner Ministarstvu, lokalnoj upravi i EU na ovom projektu.

-Bio sam upoznat sa problemima u prethodnoj implementaciji, tako da sam veoma sretan zbog informacija koje je državna sekretarka iznela, a to je da je obezbeđen novac iz republičkog bužeta za nastavak relaizacije ovog projekta. To sa druge strane znači da će holadska donacija od oko 8 miliona evra biti realizovana, jer je to bio uslov da se nastavi finansiranje sa naše strane. Naš deo projekta fokusiran je na produženje kanalizacione mreže u 17 sela i prigradskih naselja Leskovca i onda kada završimo to, ispunićemo tri cilja. Prvi je da ćemo zajedno postaviti temelj za bolji i održivi ekonomski razvoj ovoga kraja, drugi cilj je da doprinesemo podizanju kvaliteta životne sredine u ovom kraju  i treći, možda nama i najbitiji cilj, je da ćemo omogućiti ljudima koji su u najtežem socijalnom statusu da se i oni priključe na mrežu, rekao je ambasador Holadnije, i obećao da će vrlo brzo ponovo posetiti Leskovac, gde je inače sada došao prvi put, da bi video kako radovi napreduju.

Cilj današnjeg sastanka tiče se pre svega unapređenja životne sredine i kvaliteta života građana Leskovca, u šta će biti uloženo ukupno oko 24 miliona evra, rekla je državna sekretarka Stana Božović.

-Proteklih godinu dana imali smo više satanaka i dolazaka u Leskovac tima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a tema je upravo bila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U ovom procesu sa nama je partnerski učestvovao gradonačelnik Leskovca, i mi smo se borili kako da obezbedimo sredstva da ceo projekat ne propadne. Naime, 2010. u Leskovcu je neko uradio kolektror u dužini od pet kilometara koji je deset puta niži od svih standarda, i taj kolektor je propao i postojenje nije moglo da se pusti u funkciju. Time se dovelo u pitanju poverenje evropske komisije, jer su date pare građana EU, i mi smo se u proteklih godinu dana borili kako da izađemo iz ove situacije. Gradonačelnik Leskovca Cvetanović, zajedno sa timom iz Ministarstva, i uz veliku podršku Vlade Srbije, uspeo da projekat koji je bio pred propadanjem spase, jer bi država morala da vrati EU novac, oko 15 miliona evra, i velikim radom i posvećenošću obezbeđena su sredva kako bi se izgradio novi kolektor u dužini od pet kilometara, rekla je Božović.

Ona je dodala da je to od ogromnog značaja, jer je država dobila poverenje i podršku i evropske komisije, da se novac koji ovde dolazi koristi na pravi način. Preko Kraljevine Švedske obezbeđeno je 100.000 evra za izradu projektno tehničke dokumentacije. Ona je poručila gradonačelniku da može računati na podršku i pomoć Ministarstva i Vlade u narednom periodu u rešavanju problema koji su značajni za kvalitet života građana.

-Nasledili smo mnogo projekata koji su pretili da ugroze naše pregovore i prijateljsvo sa evropskom komisijom, i prvo što smo uradili bilo je uspostavljanje mehanizma kontole i nadzora, i više se nikada neće desiti da neko zloupotrebi pare građana EU i poljulja poverenje i ugled ove Vlade, rekla je državna sekretarka.

DA LI SE VLADA SETI LESKOVCA SAMO U PREDIZBORNIM KAMPANJAMA?

Na pitanje i konstataciju novinara  JUGpressa i leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč da Vlada Srbije pokušava da reši probleme uvek uoči nekih izbora, i da li je Lesovac suviše daleko od Beograda pa ga se seti samo u predizbornoj kampanji, državna sekretarka Stana Božović je odgovorila:

-Ko je pratio naš rad u prethodne dve godine video je da nije samo pitanje trenutka i izvbora. Od formiranja ove Vlade njena politika na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je u funkciji građana Srbije i progresa u svim oblastima. Onaj ko je pratio zna da sam ja kao državna sekretarka  koja je zadužena za oblast životne sredine u Briselu, dolazila sa svojim timovima kako bismo videli kako i na koji način da pomognemo građanima Leskovca da se na najbolji mogući način reši problem koji je neko napravio 2010 godine. Neko ko je ukrao novac, ko je proneveio poverenje EU koja je dala pare, ko je proneverio poverenje građana Leskovca, mi smo se pojavili tu da rešimo  taj problem. Mi smo u protekle dve godine monogo puta dolazili ovde, išli na teren da vidmo kako izgleda snimak i mesto, kako bismo rešili problem, jer postoji i problem zemljišta gde će se kretati taj kolektor. Ovo nije pitanje trenutka, nego pitanje koje traje sigurno dve godine. Konačno smo uspeli da preko Kraljevine Švedske obezbedimo novac za studiju izvodljivosti, za projektno tehničku dokumentaciju, za tendersku dokementaciju. Sve mora biti transparentno. Ne može neko samo da donese novac, ili da mi obezbedimo dva miliona i damo ih gradonačelniku u koferu, već sve mora biti transparento i po zakonu.

U Srbiji ima 167 lokalnih samouprava, dodala je ona, a grad Leskovac je sigurno na listi prioriteta među prvih pet.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
crna trava na crnu listu
crna trava na crnu listu
8 godine pre

Još samo da iz direkcije ne urgiraju da treba da se radi sa onima koji su proneverili poverenje gradjana i dva i po miliona evra gradjana. Čoveče, neko bi Crnu travu izbacio iz Leskvca, a direktori ih guraju u poslove, saradjuju s njima i dalje i verovatno imaju koristi i dalje. Ako ste ljuti za te pare na propali kolektor, što vam iz kancelarija ne izlaze ovi iz Crne trave, što ih štitite i zastupte njihove interese na tržištu.? Valjda dva i po miliona evra nije dovoljno za negativnu referencu?! Ili je hiljadu evra nekom u džep dovoljno da se sve zaboravi. Mladi a pokvareni. Znači da nisu stigli da se pokvare, nego su se pokvareni i rodili.