VLADA SRBIJE BEZ ODGOVORA O SADAŠNJEM STATUSU TANJUGA

BEOGRAD

(Beta)
Generalni sekretarijat Vlade Srbije, koji se stara o sprovodjenju vladinih odluka, nije odgovorio na pitanja Novinske agencije Beta o sadašnjem statusu novinske agencije Tanjug, ukinute vladinom odlukom od pre tri meseca, već je samo saopštio da je vlada o tome donela odluku 3. novembra, a objavljenu 5. novembra.

Na više pitanja Novinske agencije Beta o statusu Tanjuga, njegovih novinara, imovine te agencije, rokovima za sprovodjenje vladine odluke, kao i o finansijskim obavezama te agencije, Generalni sekretarijat je Beti jedino odgovorio da je vlada donela odluku o pravnim posledicama prestanka JP Novinska agencija Tanjug.

U pitanjima upućenim Generalnom sekretarijatu, Novinska agencija Beta je više puta pomenula upravo tu odluku, koja je objavljena 5. novembra.

Generalni sekretarijat, izmedju ostalog, nije odgovorio na pitanje koji je rok za sprovodjenje vladine odluke o prestanku rada Tanjuga i do kada će Tanjug obavljati svoju osnovnu delatnost emitovanja vesti, kao i na pitanje da li je neko iz vlade odobrio Tanjugu da zadrži odredjeni broj zaposlenih koji omogućava da se ta agencija i dalje bavi emitovanjem vesti.

Takodje, Generalni sekretarijat Vlade Srbije nije odgovorio na pitanje koja vladina ustanova je nadležna da kontroliše poslovanje ukinute Novinske agencije Tanjug, njene račune, prihode i rashode koji su nastali nakon odluke Vlade o prestanku rada te agencije.

Generalnom sekretarijatu Vlade bilo je upućeno i pitanje da li državni organi i nakon odluke Vlade o prestanku Tanjuga, sklapaju ugovore s tom agencijom i koliko se novca mesečno izdvaja za to, kao i to kakav je radno-pravni status novinara Tanjuga koji i dalje rade, da li im se uplaćuju doprinosi i da li se državi plaća porez za njihov angažman.

Vlada Srbije je 3. novembra prošle godine, na osnovu Zakona o javnom informisanju, donela Odluku o prestanku Tanjuga, s obzirom na to da novinska agencija nije privatizovana u dva navrata. Zaposlenima su isplaćene otpremnine, ali je agencija  nastavila da emituje vesti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare