Visokom tehnologijom do sigurnijeg saobraćaja

NIŠ

Visokotehnološka rešenja za bezbednost saobraćaja  na uspešnim primerima iz prakse u Izraelu , kao i prednost uvođenja istih u zakonsku regulativu Republike Srbije, tema je o kojoj je bilo reči na skupu „Savremena tehnologija u saobraćaju“ koji je održan u Naučno-tehnološkom parku u Nišu a kome su prisustvovali Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, Vukašin Grozdić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša i Dragan Milošević, predsednik Srpsko-izraelskog biznis kluba i Kluba privrednika Naissus  kao i počasni konzul Srbije u Izraelu i direktor predsedništva PKS u Jerusalimu.

            „Srećan sam što je danas radimo deo onoga što već dugo govorim, što veliko prijateljstvo Izraela i Srbije pretvaramo u konkretne stvari koje će koristiti ljudima i iz Srbije i iz Izraela. Siguran sam da je ovo samo još jedan korak napred u ovom odnosu između nas, Izraela i Srbije“, kazo je ambasador Izraela Jahel Vilan koji je dodao da se na ovaj način prijateljstvo između Izraela i Srbije konkretizuje.

                  Vukašin Grozdić, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacije, Niš vidi kao grad naprednih tehnologija.

               „ Danas je izuzetno važna tema, bezbednost u saobraćaju. Kada vidimo statistike vidimo da one nisu slavne i da je neophodno da razmišljamo o novoj tehnologiji, koja će zaštiti naše građane, sačuvati nam živote i obezbediti bezbednije okruženje za sve naše sugrađane“, kazao je Vukašin Grozdić.

               Prema rečima gradonačelnice  Niša Dragane Sotirovski  svaki dobar primer, odnosno primer dobre prakse je za nas važan, ali  je Grad Niš već napravio neke korake kada je u pitanju povezivanje savremene tehnologije sa saobraćajem.

                     „Uvođenjem NiKartice, kojom naši sugrađani mogu da prate red vožnje, autobuse koji se kreću od tačke do tačke, da plaćaju kartu preko mobilnih aplikacija, sve su to mali pokušaju da se približimo savremenom svetu. Ono što Izrael daje mogućnost, posebno njihove kompanije, a naravno i Srpsko-izraelski biznis klub nama omogućava da zavirimo u taj savremeni svet, da vidimo na koji način je transfer znanja prenet u privredu, jer nama je to jako važno. Ako težimo ka Evropskoj uniji, onda bi te neke standarde trebalo da pratimo. Podsetiću vas da smo ove godine kao „pametni grad“ krenuli sa „smart sistemom“, kako bismo mogli da pratimo nivo reke, saobraćajne gužve na prilazima gradu“, istakla je gradonačelnica Sotirovski.

                  Dragan Milošević, predsednik Srpsko-izraelskog biznis kluba i Kluba privrednika Naissus  je istako da je svaki primer dobre prakse dobro došao.         

                  „Pokušaćemo da primerom njihove dobre prakse to prenesemo u naše uslove u Srbiji i time povećamo bezbednost u saobraćaju i samih učesnika u saobraćaju. Trudićemo se da budemo na nekom nivou koji je zadovoljavajući. Sigurno smo ispod proseka Evropske unije, ali ćemo sa truditi da budemo na nekom nivou koji je zadovoljavajući“, kazao je Dragan Milošević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare