Jovana Glidžić, dobitnica nagrade „Brankovo pero“

NIŠ

 Piše pesme od prvog razreda osnovne škole i već   je vlasnik preko 80 nagrada ali joj je najdraža Svetosavska koju je dobila kao učenica šetog razreda i najmlađi je dobitnik ove nagrade za sada

                                 Veoma sam srećna što sam ove godine baš ja dobitnik nagrade “Brankovo pero”. Počastvovana sam jer ova nagrada nosi ime velikog pesnika koji je rođen u Nišu, i mom rodnom gradu. Nekoliko godina unazad učestvujem na ovom konkursu i konačno je moja pesma bila zapažena, kaže Jovana Glidžić ovogodišnja dobitnica nagrade „Brankovo pero“ na Konkursu koji raspisuje već 12 godina Osnovna škola „Branko Miljković“ jedina u Srbiji koja nosi ime „princa poezije“ koji je svojim stihovima ostavio neizbrisiv trag u srpksoj poeziji o čemu, uostalom, svedoči i epitet koji se vezuje za njegovo ime.

                                 Otuda su i mladi pesnici, osnovci, koji tek počinju da koračaju svojim stvaralčkim stazama posebno ponosni na nagradu ovog Konkursa jer imati u rukama „Brankovo pero“ čast je za svakakog mladog pesnika.  Obično su to osnovci koji već iza sebe imaju dosta ispisanih stihova, odštampanih i knjiga ali i nagrada koje samo dodatni ukazuju na njihov talenat. Upravo to je slučaj sa Jovanom Glidžić, učenicom sedmog razreda Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Nišu. Ove godine je  za Konkurs „Brankovo pero“ pisala na temu „Suza izdubila linije na dlanu“. Izazov je utoliko veći jer se radi o stihu koji ispisao sam Branko u svojim ranim radovima.

                            „Pišem od prvog razreda, učestvovala sam na mnogim regionalnim i međunarodnim konkursima. Zahvaljujući pisanju upoznala sam mnoge pesnike i pisce, ostvarila mnoga poznanstva i prijateljstva. Moj rad i talenat je prepoznat i u našoj Srbiji, ali i van nje. Sve nagrade su mi značajne, ali kruna mog rada sigurno predstavlja Svetosavska nagrada, najveća nagrada koju neko može dobiti od Ministarstva prosvete”, kaže Jovana koja je najmlađi dobitnik do sada Svetosavske nagarde.

                           Jovanin talenat za pisanje prepoznala je nastavnica srpskog jezika i književnosti  Tanja Cekić Ganić  u niškoj Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ koja je i uputila predlog Ministarstvu prosvete za dodelu Svetosavske nagrade.

                            Jovana za  sada ima preko 80 književnih nagrada, ali se prve najradije seća. Dobila ju je u prvom razredu osnovne škole i to je za nju bila najveća inspiracija da nastavi sa pisanjem. Piše poeziju ali i prozu. Želi da izda knjigu poezije u kojoj bi se našle i kratke priče. Učestvovala je na mnogim kolonijama i  festivalima mladih pisaca. Družeći se sa drugim  mladim piscima sticala je nova iskustva i širila svoje vidike. Nagrade koje je osvajala bile su joj samo vetar u leđa da nastavi sa pisanjem, ali i potvrda da ono što radi, radi na najbolji način.

                       „Na mnogim kolonijama i festivalima sam bila najmlađi učesnik, a u trećem razredu sam bila  najmlađi učesnik  Akademije „Saradnici sunca“ Ljubivoja Ršumovića, dve godine sam učestvovala na Кnjiževnoj koloniji u Doljevcu. Među nagradama koje sam osvajala su i dve Vidovdaneske nagrade za rezultate koje sam postigla na republičkim takmičenjima“, dodaje ova mlada pesnikinja. Od organizacije „Nađi Raula“ dobila je specijalnu nagradu za izvanredne rezultate u oblasti kulture i umetnosti i za promovisanje pravih vrednosti među mladima“, zaključuje Jovana Glidžić. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare