Viši zvaničnik DFC-a, Kejleb Mek Keri (Caleb McCarry) u poseti Kosovu

PRIŠTINA

Kejleb Mek Keri (Caleb McCarry), savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja (DFC) Adama Bolera (Adam Boehler) posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz ambasade SAD u Prištini. 

Tokom svoje posete Kosovu, Mek Keri se sastao sa premijerom Avdulahom Hotijem i drugim visokim vladinim zvaničnicima i lokalnim poslovnim liderima kako bi se nastavili razgovori o podršci ekonomskom rastu, razvoju i stabilnosti kroz investicije privatnog sektora na Kosovu. 

„Istorijski sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije početkom ovog meseca otvara put povećanim investicijama za pokretanje ekonomskog razvoja i regionalne integracije“, rekao je Mek Keri. „Američka međunarodna korporacija za finansiranje razvoja posvećena je obezbeđivanju finansijskih sredstava za pomoć u mobilizaciji investicija u puteve, železničke veze i druge projekte koji stvaraju radna mesta u korist građana Kosova.“ 

Poseta Mek Kerija usledila je nakon nedavne posete 21. septembra koju je predvodio izvršni direktor g. Boler. Tokom ove posete, g. Boler je potpisao zajedničku izjavu sa premijerom Hotijem koja se nadovezuje na postojeće investicije koje treba da se realizuju na Kosovu za jačanje vazdušne, železničke i putne infrastrukture; energetike; tehnologije i turizma, između ostalih delatnosti. Ovo je korak ka većem regionalnom napretku i nadovezuje se na nedavni sporazum o ekonomskoj normalizaciji uz posredovanje Bele kuće koji predstavlja glavnu prekretnicu koja će utrti put ekonomskom razvoju na Kosovu i u regionu. 

Američka međunarodna korporacija za finansiranje razvoja (DFC) je američka razvojna banka, nova agencija vredna 60 milijardi američkih dolara koja podržava razvoj na novim tržištima kroz ulaganje privatnog sektora i radi na tome da ubrza veće investicije na Kosovu, navodi se u saopštenju ambasade SAD. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare