Viši sud usvojio tri žalbe opozicije: Nejasno zašto je prigovor razmatran kao nerazumljiv

NIŠ

Tri odluke GIK-a da prigovore opozicije odbaci kao nerazumljive, Viši sud u Nišu je poništio. Među njima je i ona koja se odnosi na biračko mesto broj 18, za koje je opozicija više puta navodila da je u pitanju težak prekršaj izborne procedure i tražila ponavljanje glasanja. Sada je na potezu GIK koji ima 10 dana da ponovo odluči o prigovorima. Na Višem sudu je da odluči o ukupno 27 žalbi.

Ova tri prigovora odnose se na biračka mesta broj 25 na Paliluli, kao i 50 i 18 na Medijani. Prva dva su se odnosila na to da se broj listića u džakovima i na zapisnicima biračkih odbora razlikuju. Treći je podnet zbog glasanja van biračkog mesta mimo pravila, što je opozicija već isticala kao jednu od težih povreda izbornog procesa, tražeći da se glasanje na ovom biračkom mestu ponovi.

Prigovore je GIK odbacio kao nevažeće zbog tehničkih grešaka, navodeći da su nerazumljivi. Opozicija je na ove prigovore uložila žalbe Višem sudu, a stigli su i prvi odgovori – sud je tri odluke Gradske izborne komisije poništio.

Kako se, između ostalog, navodi u odluci o žalbi po prigovoru za biračko mesto broj 25 na Paliluli, nejasno je zašto je GIK prigovor razmatrala kao nerazumljiv. 

Iz opisa radnje u izbornom postupku se jasno vidi o kojim nepravilnostima se radi i na kom biračkom mestu. 

I što se tiče biračkog mesta broj 50 na Medijani, Sud je utvrdio da je nejasno zašto je Komisija prigovor opozicije odbila pod obrazloženjem da je nerazumljiv, a da ga je prethodno ipak razmatrala, jer kako stoji u odluci “Komisija je navela da su zapisnici sa ovog biračkog mesta uredni i potpisani”.

Viši sud je, kako se navodi u presudi i obrazloženju presude, našao da su žalbe osnovane i usvojio ih i time poništio rešenja koje je ranije donela Gradska izborna komisija.

Ovom odlukom Suda prigovori su vraćeni Gradskoj izbornoj komisiji na postupanje i ponovno odlučivanje. Rok za donošenje nove odluke je 10 dana, a Gradska izborna komisija može ponovo da odbaci prigovor, na šta bi opozicija takođe imala pravo žalbe.

Opozicija: Očekujemo da sada GIK postupi po zakonu

Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije “Biramo Niš”, kaže da je opozicija zadovoljna što nadležni organi rade svoj posao. Očekuju da sada to uradi i GIK i zbog teške povrede izbornog procesa, po službenoj dužnosti, na biračkom mestu broj 18 ponovi glasanje.

Za ostale dve usvojene žalbe kaže da se odnose na prigovore gde je došlo do lakše povrede izborne procedure. 

To znači da Gradska izborna komisija treba da otvori džakove, kao i mi, prebroji glasove, utvrdi činjenično stanje i isprave komisijske zapisnike sa tih biračkih mesta, kaže Milutinović.

Takođe, Milutinović ističe da Viši sud treba da donese odluku na ostale žalbe do isteka roka od 72 sata, što je sutra. 

Mi čekamo odluke po tim žalbama. Očekujemo da i one budu pozitivne, da se usvoje žalbe obzirom da je to jedina opcija po zakonu, a sa druge strane imamo i evo sada ove odluke Višeg suda i zadovoljni smo što Viši sud poštuje zakon za razliku od Gradske izborne komisije – naglašava Milutinović.

O izbornim nepravilnostima na biračkim mestima broj 10 i 18 juče je govorila i opozicija, jer su na tim mestima teško povređene izborne procedure. Kako su rekli, na biračkom mestu broj 10 došlo je do falsifikovanja zapisnika.

Tim povodom opozicija je pozvala pravosudne organe da podignu krivične prijave povdom NN lica, jer se radi o “prekrajanju izborne volje Nišlija i Nišlijki”. (Mediareform)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare