Ako neće vlast u Srbiji, onda će Nemačka da štiti njihova prava: Radnici Jure mogu da koriste nemački zakon za odbranu svojih prava

BEOGRAD-LESKOVAC

Radnici u Srbiji od 1. januara ove godine imaju mogućnost da se na loše uslove rada žale i nemačkim kompanijama čiji dobavljači i drugi partneri posluju u našoj zemlji, a pojedini zaposleni su već koristili tu opciju.

Radnici Jure u Leskovcu, koji su u generalnom štrajku, pre dva dana su isticanjem transparenta na engleskom jeziku o svojim problemima informisali i Dajmler, kupca proizvoda južnokorejske kompanije za koju rade.

Naime, delegacija proizvođača luksuznog automobila “Mercedes-benc” našla se u ranije ugovorenoj poseti svom dobavljaču fabrici Jura, odnosno u takozvanom auditu (kontroli kupca), što su zaposleni koji su obustavili proizvodnju iskoristili da i predstavnike poznate nemačke kompanije obaveste o svojoj sindikalnoj borbi.

Ono što je radnicima u Srbiji manje poznato je to da su u prilici da se na svog poslodavca požale i nemačkim kompanijama, u slučaju da su firme u kojima rade njihovi dobavljači, kao i da se kao krajnjoj instanci u vezi kršenja svojih prava obrate i sudovima u toj zemlji.

To im omogućava Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja koji predviđa da su nemačke kompanije obavezne da razmatraju primedbe radnika iz bilo koje kompanije na svetu, pa tako i Srbije, koja proizvodi za tržište te države ili za kompaniju sa sedištem na njenoj teritoriji.

Zaposleni koji smatraju da su njihova radnička i ljudska prava ugrožena, nemačkim kompanijama mogu se obratiti direktno putem mejla ili na njihovim portalima.

Takođe, svoje primedbe mogu da šalju i na adresu nemačkoj Saveznoj agenciji za kontrolu izvoza, zaduženoj za sprovođenje zakona koji predviđa takvu mogućnost.

Mediji su ranije preneli da je jedna takva žalba iz Srbije stigla u Nemačku, ali drugih detalja, pa i tog ko je tu prijavu poslao, nije bilo sem što je naglašeno da je proces u toku.

Zakon predviđa da su nemačke kompanije koje dobiju pritužbe dužne da ih anaiziraju i ako je to oportuno i preduzmu određene korake.

Ukoliko to ne urade mogu da se suoče sa novčanim i drugim kaznama od strane nadležnih organa u toj zemlji.

Direktorka Centra za radno pravo – FIDES Olga Vučković Kićanović objašnjava za Danas da praksa žalbi nemačkim kompanijama koje imaju dobavljače u Srbiji još uvek nije zaživela, ali da bi radničku javnost trebalo upoznati sa takvom mogućnošću, jer je to jedan od načina kako da zaštite svoja prava.

– Na žalost kod nas ta opcija još uvek nije uhvatila korena, a trenutno je za tako nešto interesovanje među zaposlenima veoma malo. Pretpostavljam da je osnovni razlog taj što veliki broj radnika nije upoznat sa takvim rešenjem. Generalno gledano, dosad se na tu temu nije puno govorilo u Srbiji. Reč je inače o veoma korisnoj opciji, jer su nemačke firme koje dobiju pritužbe dužne da ih sagledaju i upozore dobavljača da prekine sa praksom kršenja radničkih prava, ako se utvrdi da on to zaista i čini. Bilo bi veoma korisno da se što veći broj radnika upozna sa onim što mu nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja omogućava u zaštiti prava. Ako bi se u tom segmentu postigla masovnost radnici bi bili znatno zaštićeniji nego što je to sada slučaj. Svesni smo da inspekcija rada i kada izađe na teren uglavnom ne preduzima ništa protiv poslodavaca koji uzurpiraju radnička prava. Zbog toga je veoma bitno da se stepen zaštite podigne i na međunarodni nivo i iskoristi činjenica da nemačko zakonodavstvo to omogućava – navodi naša sagovornica.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da su u toj centrali upoznati sa Zakonom o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja, da su spremni da sa njim upoznaju i radničku javnost u Srbiji kao i da su imali i priliku i da istupaju shodno rešenjima koja on predviđa.

– Taj zakon je stupio na snagu 1. januara tekuće godine. Dakle radi se o novom mehanizmu zaštite radničkih prava. Proteklo je suviše malo vremena da bi se mogla analizirati učinkovitost procedura koje on predviđa, ali se može konstatovati da je reč o mehanizmu koji je korisno primenjivati kako bi se vršio pritisak na nesavesne poslodavce koji krše radnička prava. Mi u “Slogi” smo to već i činili. Naime, dvojica naših aktivista u fabrici Mint u Loznici su dobili upozorenje pred otkaz. Smatrali smo da je to nepravedno, odnosno da poslovodstvo na taj način vrši pritisak na njih zbog angažmana u sindikatu. S obzirom da Mint radi za nemačko tržište obavestili smo poslovodstvo te lozničke firme da će nadležni u Nemačkoj biti upoznati o postupanju prema našim članovima. Menadžment Minta, fabrike u kineskom vlasništvu, odmah nakon toga povukao je odluku o upozorenjima pred otkaz – objašnjava Veselinović.

Prema njegovim rečima “Sloga” će u narednom periodu organizovati edukacije radnika, kako bi se oni upoznali na koji način mogu da koriste zakonska rešenja u Nemačkoj u zaštiti svojih prava.

– Procedura je takva da kada se iscrpu sve mogućnosti zaštite radničkih prava kod poslodavca koji ih krši, nezadovoljni radnik ima pravo da se obrati nemačkoj kompaniji koja je poslovni partner one u kojoj radi u Srbiji. Ta kompanija je dužna da prouči njegovu prijavu i uvaži je i preduzme korake protiv svog partnera ako krši radnička prava. Ukoliko se nemačka kompanija ogluši o zahtev radnika koji joj se obrate oni imaju pravo da podnesu tužbu nemačkom sudu – zaključuje Veselinović. (Danas)

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Srecno
Srecno
29 dana pre

Pisem o ovome od prosle godine. Srbi presporo reaguju, neujedinjeni, lakomisleno veruju laznim obecanjima vlasti. Upotreba zakona u zastiti radnickih prava je jedno. A drugo je medjunarodni rejting. Zapretite da cete srusiti rejting dokazima, snimcima o losim uslovima, nehumanim za radnike. U svetu kupci izbegavaju saradnju, kupovinu prouzvoda takvih kompanija. Mediji tu najvise pomazu. U svim vestima svih stranih novina morate se postarati da budete. Pre toga ste ovim morali da zapretite. Da zatrazite SMENU LOKALNOG RUKOVODSTVA jer oni sikaniraju radnike. U protivnom krenite na rusenje rejtinga. To direktno umanjuje profit od 20 do 60%. Sto predstavlja ogromne gubitke.

Srecko
Srecko
29 dana pre

Posto Nemci pomazu sigurno ce vam pomoci da imate platu kao sto oni primaju u Nemackoj,il to ne vazi za svakog.

Istino_mer
Istino_mer
29 dana pre

Nemci inače kroz vekove unazad kao i danas izuzetno štite interese Srba. Baš im hvala možda je bolje da prestanu da nas štite, plašim se neće nas a ni Srbije biti ako nastave !