VIŠE OD 90 POSTO LESKOVAČKLIH PENZIONERA ISPOD PROSEKA

LESKOVAC

 

Leskovačko udruženje penzionera, koje ove godine obeležava 70 godina rada, jedno je od najboljih  udruženja u Srbiji koje broji oko 12.000 članova okupljenih u 85 mesnih organizacija , rekao je danas Bratislav Zdravković, predsednik udruženja .

„Prošlu godinu smo veoma uspešno završili, što je usvojeno na godišnjoj skupštini. Mi smo nevladina humanitarno-socijalna organizacija, praktično udruženje građana. Glavni izvor prihoda je članarina, a drugi preko osiguravajućih kuća. Članarina iznosi simboličnih 20 dinara na mesečnom nivou. Od toga se finansira većina naših aktivnosti. Za direktnu pomoć smo izdvojili 1300 vučera u iznosu od 1500 dinara koje će dobiti oni sa najnižim primanjima.“

Jednom godišnje se dodeljuje besplatno korišćenje banja za oko 180 penzionera po kriterijumu fonda PIO, ostali imaju mogućnost da koriste banjske usluge na šest mesečnih rata u banjama sa kojima udruženje ima ugovor i tu dobijaju i popust.

„Pomažemo pri kupovini drva, organizujemo ekskurzije, pružamo besplatnu pravnu pomoć, svakog četvrtka organizujemo merenje krvnog pritiska, kao i druge vidove zdravstvene pomoći, organizujemo razna predavanja, muzičke večeri i tako dalje…“

Leskovac ima preko 90% penzionera koji primaju penzije čiji je iznos ispod republičkog proseka. Zdravković to objašnjava činjenicom da je većina penzionera svoju penziju zaradila u tekstilnoj industriji, gde nikad nisu bile velike plate, tako da je bila slaba osnova za obračun.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare