Više od 1200 učenika crtalo stripove

LESKOVAC

Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ u saradnji sa četiri osnovne leskovačke škole ponovo obara evropski rekord u najmasovnijem javnom času stripa, sa preko hiljadu i dvesta učesnika.

Ove godine na ovoj manifestaciji učestvovale su osnovne škole „Vasa Pelagić“, „Svetozar Marković“, „Kosta Stamenković“ i „Vuk Karadžić“. Učenici od prvog do četvrtog razreda su mogli da u svojim klupama u salama za fizičko, holovima škola i učionicama simultano naprave svoje prve korake u devetoj umetnosti, tako što su čitav jedan školski čas umesto drugih predmeta imali čas iz devete umetnosti koji su im održali organizatori, pripadnici Leskovačke škole stripa, što je jedini ovakav primer u Evropi.

Ovom petom javnom času stripa podršku je pružio i gradonačelnik Goran Cvetanović i obišao učesnike u OŠ „Vasa Pelagić“.

„Kroz bogatstvo talenta koji posedujemo naš grad se dostojno reprezentuje u svetu, ali nam je podjednako važno i da svet dovedemo u naš grad. Tome značajno doprinosi Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, jer se zahvaljujući ovakvim manifestacijama za Leskovac nadaleko čuje. Ova plemenita umetnost danas je ujedinila učenike četiri razreda četiri osnovnih škola, čime šaljemo jednu prelepu sliku o našem gradu i našim dobrim učenicima. Deca ulaze u jedan svete slobodnog stvaralaštva, uživanja, doživljavanja sebe na jedan poseban i karakterističan način. Dečji svet i dečja mašta su bezgranični i ovi časovi mogu da posluže kao podsticaj da se učenici motivišu za interpolisanje stripa u nastavni proces, jer savremeno obrazovanje nudi deci 21. veka brojne primere učenja.“

Marko Stojanović, u ime organizatora škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, kaže da se ove godine, za razliku od ranijih, manifestacija održava unutar škola.

„Zbog vremenskih uslova nismo mogli da ovaj čas organizujemo na otvorenom, ali to nije umanjilo ni zančaj, ni kavlitet, a ni dečiji doživljaj ove manifestacije. Nadam se da će narednih godina još više škola uzeti učešće, jer je ovo jedan od načina da mlade odvojimo od rijaliti programa, Fejsbuka, kompjutera i uključimo ih u nešto što je pozitivna stvar, a to je stvaralaštvo.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Јавни час стрипа – Основна школа "Васа Пелагић"
4 godine pre

[…] Više od 1200 učenika crtalo stripove […]