Obeležen Svetski dan multipla skleroze

LESKOVAC

Prigodnim programom MS udruženje Jablaničkog okruga organizovalo je obeležavanje Svetskog dana borbe protiv multipla skleroze, kao i desetogodišnjicu svog rada.

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra održana je izložba radova nastalih na radionicama ovog i srodnih udruženja u Srbiji. Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnika Leskovca, čestitajućina desetogodišnjici postojanja, rekla je da se svi, kao po nekom pravilu, plaše neke bolesti o kojoj se ne zna mnogo.

„Multipla skleroza je jedno od njih. To je oboljenje centralnog i perifernog nervnog sistema, progresivna bolest, koja može dovesti do velike funkcionalne onesposobljenosti i uglavnom pogađa ljude u reproduktivnom periodu života i u punoj snazi. Ova bolest zahteva uključenje čitave zajednice da bi se obolelima olakšao i omogućio pristojan život. Medicina stalno napreduje i u poslednje dve decenije učinjen je veliki pomak u lečenju multiple skleroze otkrićem novih lekova koji modifikuju tok bolesti i smanjuju progresiju same bolesti, dok se kod nekih pacijenata javilo i potpuno povlačenje simptoma bolesti. Naš interes je da budemo prijatelji i podrška ovim ljudima, kako bi im život bio lakši.“

Jasmina Brajković, predsednica Republičke organizacije obolelih od multiple skleroze, kaže da ovaj dan dočekuje sa svojim kolegama puna pozitivne energije.

„Što se samog leskovačkog udruženja tiče, mogu da kažem da je za ovih deset godina mnogo toga urađeno. Naše lokalne samouprave su prepoznale multiplu sklerozu u svakom pogledi i mi smo prioritet oko rešavanja nekih bitnih pitanja za obolele, kako u društvenom i ekonomskom statusu, tako i u rehabilitaciji i društvenom angažmanu. Inače, po našim saznanjima 12% obolelih prima lek preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. To je mali broj, ali imamo obećanje fonda da će se do kraja godine na listi prioriteta naći i savremeniji lekovi koji oboleli od multiple skleroze dobijaju u svetu.“

Predsednik udruženja Predrag Jovanović sagledavajući deset godina rada kaže da je postignuto i mnogo i malo.

„Nikad ne možemo da stanemo, da se brinemo o našim članovima i tu imamo podršku lokalne samouprave i nadležnih ministarstava, na čemo smo im zahvalni. Postoji i problem sa zapošljavanjem, kojim su najviše pogođene osobe sa invaliditetom. Mi učestvujemo na pozivima za javne radove Nacionalne službe za zapošljavanje, oni nam izlaze u susret, tako da su naši članovi u mogućnosti da ostvare i kakav-takav radni staž.“

U kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra ovim povodom organizovan je i okrugli sto sa temom „Inovacije u lečenju multiple skleroze i položaj obolelih u društvu“.

I.S.

U Srbiji po procenama broj obolelih od multiple skleroze iznosi oko 9000, a u svetu oko 2,5 miliona. Pretpostavka je da u Jablaničkom okrugu ima oko 250 obolelih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare