Više od 100 lekara napustilo Kosovo u prvih šest meseci ove godine

PRIŠTINA

U prvih šest meseci ove godine 108 lekara, od kojih 36 specijalista, napustilo je posao u javnim zdravstvenim ustanovama Kosova da bi nastavili da rade u struci u inostranstvu, prenela je Gazeta ekspres.

Predsednik Komore lekara Kosova Pljeurat Sejdiu rekao je da je odlazak lekara iz Kliničkog centra za veliku zabrinutost i da Kosovo nije uspelo da oformi odgovarajuću strategiju za ljudske resurse.

“Ovo je alarm i nema dobru prognozu. Tri osnovna razloga i dalje ostaju ista kao od prošle godine – uslovi rada, kvalitet i uslovi specijalističkog obrazovanja i treći je zarada”, rekao je Sejdiu.

On smatra da je jedino rešenje ozbiljno ulaganje u zdravstvo, ne samo u opremu, već i u ljudske resurse, kao i definitivno profilisanje bolnica, što nažalost niko ne shvata ozbiljno

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi smatra da je odlazak lekara sa Kosova osnovni problem za kosovsko zdravstvo.

Iako kaže da radi na stvaranju boljih uslova za zdravstvene radnike, Ljatifi ističe da nikada neće moći stoprocentno da zaustavi ovu pojavu odliva mozgova.

Najbolje rešenje za sprečavanje odlaska lekara sa Kosova, prema rečima direktora Kliničke univerzitetske bolničke službe Kosova Valjbona Krasnićija, jeste usvajanje Zakona o platama.

“Ono što je najpotrebnije je Zakon o platama gde će zdravstvenim radnicima biti obezbeđena i zagarantovana pristojna plata u odnosu na školovanje koje su završili i posao koji obavljaju”, kazao je Krasnići.

Zabrinutost zbog odlaska zdravstvenih radnika iz javnog sektora izražavaju i iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata, jer se odlaskom lekara povećavaju liste čekanja, a smanjuje kvalitet zdravstvenih usluga, prenosi FoNet pisanje portala Kossev.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare