Između dve vatre

BEOGRAD-PRIŠTINA

Uvođenjem novih mera na administrativnim prelazima, AlJbin Kurti ne preduzima ništa ekskluzivno novo, već samo primenjuje ono što je potpisano, smatra novinar Rade Radovanović, dok novinarka Jelena Petković napominje da je problem u načinu na koji su te mere najavljene.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenila da bi onaj ko ima dobru volju najpre trebalo da razgovara s građanima, utvrdi prioritete i tehničke mogućnosti za sprovođenje sporazuma potpisanog još 2011.

„Umesto toga, vladajuća stranka Samoopredeljenje napravila je spot o tome kako je sever Kosova kriminalna zona, kako su tamo kriminalci, kako su prethodni albanski političari zapravo sarađivali sa kriminalcima i eto sada je Kurti uspeo da integriše sever”, kaže Petković i ocenjuje da to nije atmosfera pogodna za sprovođenje takvih odluka.

Kako je upozorila u razgovoru s Tamarom Skrozza, nove mere će najviše pogoditi najosetljivije grupe građana, poput onih koji se zbog zdravstvenih problema sanitetima svakodnevno prevoze preko prelaza.

Svi ti saniteti sa severa Kosova imaju oznake KM zato što su deo srpskog sistema, a sada nije jasno kako će biti registrovani, jer kosovski sistem uopšte ne priznaje i ne prepoznaje srpski sistem zdravstvene zaštite, objasnila je Petković.

Ona još ukazuje da je problem vizne liberalizacije za stanovništvo Kosova takođe i problem Srba koji tamo žive i za putovanje moraju da traže vizu, pošto im pasoše izdaje Koordinaciono telo.

„Donose se razni sporazumi, a onda je njihova primena toliko komplikovana i toliki je namet za pojedinca, da je to strašno”, predočila je ona i upozorila da je ljudima svega dosta i da su i Srbi i Albanci počeli polako da odlaze, jer žele da žive normalno.

Iako smatra da vlast u Prištini suptilno ignoriše Srbe i pokazuje im da nisu dobrodošli, Petković se nada sa neće biti oružanih sukoba, a da dijalog u Briselu mora da se nastavi, jer ”stvari moraju da se rešavaju dogovorom”.

S druge strane, Radovanović taj dijalog vidi kao političku poštapalicu koja se ”vodi tako da nikuda ne dovede”, što odgovara i Kurtiju, i Aleksandr Vučiću.

Prema njegovom viđenju, „Vučić time evropskim birokratama pokazuje – pogledajte vi pod kakvim sam ja sve pritiscima, a vi me sad mučite da priznam da uvedem sankcije Rusiji, aman, dokle ćete da me mučite”.

Radovanović procenjuje da su na Kosovu ”moguće razne oružane svinjarije, ako će to voždu omogućiti dalji opstanak na vlasti”.

On napominje da se na Kosovu ”nalaze različiti interesi” i da bi trebalo videti ko čini političku strukturu Srba na Kosovu, posebno u Kosovskoj Mitrovici, kako bi se shvatilo zašto ”Vučić tako žestoko sprečava još jednu Oluju”.

Kako je ukazao, ljudi na Kosovu su između dve vatre – na izvestan način korumpirani onim što im Vučić obećava i što im Srbija daje, ali su na drugoj strani neprekidno zapitani šta će biti sutra, hoće li ih napasti i da li da se brane.

„Verovatno se još pitaju da li je Kosovo Srbija, a Kosovo je, ako me neko pita, već dosta dugo nezavisna država”, zaključio je Radovanović u razgovoru za FoNet. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare