Više od 1.000 zahteva za subvencije poljoprivrednicima

LESKOVAC

Više od 1.000 zahteva za subvencije poljoprivrednicima podneto na konkurs grada Leskovca.

Dejan Ranđelović, predsednik komisije za dodelu podsticajnih sredstava rekao je danas da je i ove godine bilo veliko interesovanje poljoprivrednika za ove mere.

” Podneto je 1067 zahteva, od toga za meru 101, odnosno za nabavku plasteničke folije, priključnih mašina, sadnog materijala, malč folije, sistema za navodnjavanje i drugo, podneto je 1056 zahteva, dok je za meru 301 bušenje bunara podneto 11 zahteva, 7 više u odnosu na prošlu godinu”, rekao je on.

„Planira se povraćaj od 30-50% od vrednosti računa bez obračunatog PDV-a, maksimalno 80 hiljada dinara za jednu šifru investicije, za celokupnu meru 101, 160 hiljada dinara, po jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Za meru 301, bušenje bunara planira se povraćaj od 30-60% od vrednosti računa bez PDV-a, maksimalno 120 hiljada dinara,“ dodao je Ranđelović.

Govorio je i o merama Ministarstva poljoprivrede:

„Ministarstvo poljoprivrede je u protekle tri godine, zbog velikog interesovanja za mere ruralnog razvoja i očuvanje mladih na selu, dalo mogućnost da mladi poljoprivrednici kroz podršku od strane ministarstva ostvaruju povraćaj sredstava do 75 posto. Veliki broj mladih poljoprivrednika je zaintersovano. Bilo je potrebno da lice koje podnosi prijavu ima minimalno 18, a maksimalno 40 godina, kao i da zahtev koj se podnosi resornom ministarstvu bude na ime nosioca gazdinstva.“

„Veliki broj lica sa teritorije Jablaničkog okruga je podnelo zahtev za podizanje savremenih, novih plastenika koji su u funkciji uvođenjem grejanja u plasteničku proizvodnju, pored primarne biljne proizvodnje i za primarnu stočarsku proizvodnju kroz kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, pored svega toga i kroz sektor kupovine kvalitetnih priplodnih grla. 75 posto sredstava je država vratila i avansno uplatila poljoprivrednicima.

Aktuelna mera koju je ove godine ministarstvo realizovalo tiče se uvođenje nove tehnologije i novih mašina u poljopriredu, čime se automatski povećavaju prinosi i za tu meru je sa teritorije Jablanikog okruga podneto stotinak prijava ka resornom ministarstvu. Detaljnom proverom računa i rang listi, odobreno je 15 zahteva sa naše teritorije. Taj projekat Svetske banke potpisan za duži period, jer će pored njega biti raspisan poziv koji se odnosi na stočarstvo i ratastvo, dok je prvi javni poziv obuhvatio povrtare, voćare, vinogradare i ljude koji se bave proizvodnjom cveća.“

Što se tiče mere 50, 40, 10 i Svetske banke, Ranđelović je rekao da je ona obuhvatala formiranje i podnošenje biznis plana i predračuna, gde se nakon izlaska rang liste, podnose planovi i predračuni, od čega 50 % sa obračunatim PDV –om plaća država, 40% od investicije banka sa kojom se sklapa ugovor, krediti su beskamatni od 1%, dok će 10 % od iznosa platiti poljoprivrednik, a investicije su se kretale od 20-50 hiljada evra.

Na pitanje novinara JUGpressa koliko će zahteva za subvencije biti podržano iz budžeta, budući da su sredstva limitirana usvojenim budžetom za ovu godinu, Ranđelović nije precizbo odgovorio ali je tvrdio da “sredstva nisu limitirana” i sve to “zahvaljujući našem gradonačelniku koji ima razumevanja za poljoprivredu”.

Na naše pitanje da ima informaciju da li je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo subvencije za prošlu godinu, odgovorio je da se “zahtevi obrađuju”.

A na pitanje da li ima informaciju kadaće Ministarstvo poljoprivrede raspisati preostale konkurse budući da je već kraj godine, Ranđelović je odgovorio “uskoro” ali nije objasnio da li se to “uskoro” meri danima, nedeljama ili mesecima.

Rade Velinov, šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu, govorio je danas o konkursu za seoske kuće za mlade bračne parove.

„Ministarstvo za brigu o selu je 25.06.2021. godine raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu sa okućnicom. Konkurs će trajati do 1.11.2021. godine, odnosno do utroška sredstava. Javni poziv je karakterističan po tome što je raspisan za celu teritoriju Republike Srbije, tačnije, stvorena je mogućnost da neko iz Vojvodine ukoliko je našao kuću na teritoriji grada Leskovca može da konkuriše ovde i obrnuto”, objasnio je on.

Značaj ovog poziva je, rekao je, u tome što se povećava broj stanovnika na selu, smanjuje se prosečna starost i povećavaju se poljoprivredne aktivnosti na selu.

“Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća mogu da dobiju mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i poljoprivredni proizvođači koji nemaju više od 45 godina. U toku trajanja Javnog poziva bilo je dosta zainteresovanih lica, međutim ukupan broj prijava koji će biti u potpunosti kompletiran i uz pomoć nadležne komisije upućen Ministarstvu je 6. Koristim priliku da u preostalom periodu pozovem sva lica koja ispunjavaju uslove iz javnog poziva da apliciraju po istom.“

On je najavio da će se i ove godine, ako to bude podtrebno, raditi rebalans budžeta zbog sredstava za podršku poljoprivrednicima.

“Podsetio je i da je prošle godine bila velika zainteresovanost za sredstva budžetskog fonda, kada je rađen rebalans i povećana opredeljena suma sa 30 na 34,5 miliona dinara, pa da će se i ove godine, ukoliko za to bude potrebe, ponovo raditi rebalans, kada komisija na terenu izvrši detaljnu proveru prijava”.

A Gordana Jovanović, članica komisije za sprovođenje javnog poziva za seoske kuće se više puta zahvalila gradonačelniku zahvaljujući kome je, kaže , napravljena komisija za ocenu kandidata.

„Naša lokalna samouprava je jedina bila preduzimljima i na svom sajtu objavila telefon za sve informacije u vezi sa konkursom, bilo je poziva sa svih strana – Vojvodine, Kragujevca, Beograda i svih okolnih mesta, svako je dobio pravovremenu informaciju o uslovima konkursa. Što se tiče našeg grada, aplicirala je jedna porodice iz Gornjeg Milanovca za jednu kuću u Brestovcu, druga iz opštine Žitorađa za kuću u Brestovcu, i ukoliko Ministarstvo bude odobrilo, imaćemo sugrađane iz tih gradova, ostali kandidati su iz Leskovca konkurisali su za selo Kaštavar, Rajno polje i prigradsko selo Turekovac. Njihovi motivi jesu mnogobrojnost članova, zatim da samostalno počnu da zarađuju za porodicu, ima i kandidata koji su se opredelili da bi živeli i radili od poljoprivrede. Grad Leskovac je na čelu sa gradoačelnikom Goranom Cvetanovićem, formirao komisiju da ne bi ljudi koji konkurišu imali dodatne troškove i procenu radili kod registrovanih agencija, to je jedna velika ušteda novca za njih,“ rekla je ona.

Na pitanje novinara JUGpressa da li to znači da u drugim gradovima i opštinama nisu formirane komisije za izbor kandidata za seoske kuće Jovanović je rekla da je nadležno ministarstvo ostavilo lokalnim samoupravama da to urade.

Na ponovljeno pitanje da li ona ima informaciju da drugi nisu to uradili ako zbog formiranja komsije posebno ističe doprinos gradonačelnika Leskovca, Jovanović tvrdi da su joj “to rekli u ministarstvu”.

Danas je rečeno i da će , ukoliko im to bude odobreno, dve žene biti vlasnice seoskih kuća na području grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare