Vinarstvo najbrže napreduje

smart

BEOGRAD

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je vinarstvo najbrže rastući sektor čitave ekonomije Srbije i sektor sa jednim od najvećih potencijala u Srbiji uključujući informacione i komunikacione tehnologije.

Ona je na manifestaciji “Veliko ocenjivanje vina Srbije” svim vinarima i vinogradarima poručila da oni Srbiju čine čine izuzetno ponosnom.

Na menifestaciji “Veliko ocenjivanje vina Srbije” učestvovalo je 138 vinarija koje su prijavile 481 etiketu, a kvalitet su u devet kategorija ocenjivala 24 eminenta srpska somelijera.

Brnabić je rekla da je svaki dan inspiriše znanje i želja vinara i vinogradara da napreduju, kao i njihova strast da budu najbolji i hrabrost da se takmiče “sa mnogo jačima i bogatijima”, i u tome pobeđuju.

Ona je podsetila da je usvojena Strategija razvoja vinarstva i vinogradarstva čiji je jedan od osnovnih ciljeva da svake godine Srbija povećava zasade grožđa i vinograda za 400 do 600 hektara, ocenivši kako je to “neverovatna dodatna vrednost iz godine u godinu”.

Brnabić je istakla i da se priprema zakon o vinu i pozvala vinare i vinogradare da se uključe u taj “ozbiljan zadatak pred nama”.

Ona je ocenila da su to “još jedna vrata” koja Srbija mora da otvori da bi ispunila “kompletan potencijal u vinarstvu” i rekla kako se nada da će taj zakon biiti usvojen do kraja godine.

Brnabić je rekla i da je prošle godine Srbija izdvojila šest miliona evra subvencija za 51 vinariju, za sveukupan proces – od analize zemljišta do promocije i zaklljučila da se “vide rezultati”.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare