Vidovdanski koncert vojnog folklornog ansambla “ Šajkača” iz Niša i “ Venca” sa Kosova

NIŠ

Povodom Vidovdana, u nedelju 24. juna 2018. godine  u Domu Vojske Srbije u Nišu,  održaće se koncert folklornog ansambla „ŠAJKAČA“ iz Niša i Ansambla narodnih igara i pesama „Venac“ sa Kosova i Metohije iz Gračanice.

Vojni folklorni ansambl „ŠAJKAČA” osnovan je marta 2017. godine, na inicijativu general-potpukovnika Milosava Simovića, a čine ga profesionalna vojna lica i članovi njihovih porodica iz Garnizona Niš. Vodi ga gospođa Marijana Cvetković-Kesar.

Ansambl narodnih igara i pesama „VENAC“ sa Kosova i Metohije osnovan je 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Zbog rata je proteran sa Kosova i Metohije i privremeno se smešta u Nišu. Oktobra 2003. godine Ansambl „VENAC“ se kolektivno vraća na svoje ognjište, u Čaglavicu blizu Prištine sve do 2008. godine, a zatim se seli u Gračanicu, gde se i danas nalazi. Primaran cilj „VENCA“ je da sa svojim narodom uspe da zadrži bogato kulturno nasleđe i održi korene svog podneblja.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane građane, da prisustvuju koncertu koji su ova dva bratska ansambla pripremila. U sat  i po programa posetioci će moći da uživaju u izvođenju spleta igara i pesama sa prostora jugoistočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare