Vidovdanski koncert gradskog hora “Ruzmarin”

LESKOVAC

Tradicionalni Vidovdanski koncert Gradski hor „Ruzmarin“ održao je u velikom holu Lkc-a. Publika je imala prilike da čuje standardni repertoar sastavljen od tradicionalnih, starosrpskih i starogradskih pesama, ali su za ovu priliku pripremljene i pesme koje se ređe nalaze na repertoaru. Horom je dirigovala Marija Janković, a nastupila je i Milica Živković, profesorka violine, koja je postala član orkestra „Ruzmarin“. Dragan Cakić, predsednik hora, kaže i da će biti nastupa tokom leta, te posebno izdvaja nastup u bugarskoj Varni na „Balkan folk festu“.

„Tamo ćemo biti specijalni gosti, jer smo već dugi niz godina tamo učesnici. Tu je Vlasotinačko leto, ali i nastup u Pečenjevcu, gde bi izveli nekoliko duhovnih pesama povodom osvećenja crkve.“

Marija Janković je ovom prilikom najavila rad na autorskim pesmama hora „Ruzmarin“.

„Njih ćemo izvesti na nekom od narednih nastupa, ali to je inovacija u našem radu. Mislim da smo mi prvi hor koji radi svoju autorsku muziku, četvoroglasnu sa orkestrom… Ima dosta pesama, ali to radimo lagano, bez žurbe.“

Vokalno-instrumentalna grupa „Ruzmarin“ formirana je 6.2.1983. godine, a sa radom je počela 6.3.1983. godine. Osnivač je i prvi dirigent hora bio je profesor muzike Vanđel Baduli, a u repertoaru su se nalazile starogradske pesme, romanse i ciganske pesme, a danas, pored njih, „Ruzmarin“ neguje i ruske, grčke, makedonske i bugarske pesme, kao i duhovnu muziku.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
pozdrav
pozdrav
26 dana pre

Jeste i mi smo tada pevali, ali niko nije zabeležio imena nas i narednih, pa da imaju kontakte i pozovu na neki koncert da dodjemo i mi koji ne ćivimo u Leskovcu. Vanđel je sa toliko ljubavi vodio hor, gospodin čovek.Trojka, Stanika, Ruzmarin, samo su neke od pesama iz tadašnjeg repertoara. Gost je bio Dušan Kostić, jer je i njegov brat pevao sa nama. Učiteljica Goca i Rada Zujka su bile solistkinje. Abrašević je nastupao pre ili posle nas sa spletom igara.