Vezisti 21. bataljona veze obeležili Krsnu  slavu i Dan službe telekomunikacija

NIŠ

Pripadnici 21. bataljona veze obeležili su Dan službe telekomunikacija i Krsnu slavu 21. bataljona veze – Rođenje presvete Bogorodice – „Malu  gospojinu“ uz rezanje slavskog kolača u bogoslužbenom prostoru Kasarne „Knjaz Mihailo” u Nišu i vojničku svečanost u kasarni.

Glavni gost na svečanosti povodom obeležavanja 21. septembra, Dana službe telekomunikacija, bio je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, koji je poželeo starešinama, vojnicima i civilnim licima 21. bataljona veze, da i dalje budu stručni, časni, čestiti, hrabri i požrtvovani i da kao i do sada, dostojno čuvaju više od jednog veka dugu tradiciju vezista u srpskoj vojsci i da neguju slavljenje krsne slave 21. bataljona veze Kopnene vojske-Malu Gospojinu.

                                      Potpukovnik LJubiša Pajić, komandant 21. bataljona veze, istakao je u obraćanju pripadnicima bataljona, da je ponosan na rezultate koje su postigli u prethodnom periodu, a posebno na kolektiv 21. bataljona veze, koji je odraz osposobljenosti i međusobnog uvažavanja pripadnika bataljona.

                              „Savremeni uslovi funckionisanja vojne organizacije zahtevaju i savremeni sistem telekomunikacija. Služba telekomunikacija, kao oslonac sistema komandaovanja je na stalnoj proveri, jer je naša služba ta koja mora da omogući stalan i bezbedan prenos informacija u procesu komandovanja. To podrazumeva praćenje savremenih trendova u oblasti telekomunikacija i stvaranje sistema koji će pružiti komandovanju kvalitet i kapacitet prenosa, uz visok nivo zaštite. Zahvaljujući vašem znanju i trudu, u izvršavanju tog zadatka 21. bataljon veze u potpunosti uspeva”, naglasio je potpukovnik Pajić.

                                Krsna slava 21.bataljona veze, Rođenje presvete bogorodice – Mala gospojina, obeležena je u bogoslužbenom prostoru u Kasarni „Knjaz Mihailo“ posvećenom prepodobnom Simonu monahu-kralju Stefanu Prvovenčanom. Rezanju slavskog kolača prisustvovali su zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Slađan Stamenković, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i komandant 3. brigade Kopnene vojske i Garnizona Niš pukovnik Dragan Antić. Svetu liturgiju služio je major Đorđe Dimić, protojerej, vojni sveštenik Komande Kopnene vojske, uz sasluženje kapetana Ivana Ganića, jereja, vojnog sveštenika 3. brigade Kopnene vojske i kapetana Aleksandra Milovanovića, jereja, vojnog sveštenika Mešovite artiljerijske brigade.

                             Dan službe telekomunikacija obeležava se 20. septembra u znak sećanja na 20. septembar 1916. godine, kada je na predlog ministra vojnog, generala Božidara Terzića, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odobrio Uredbu o vojnom telegrafu, na osnovu koje su jedinice veze izdvojene iz sastava roda inžinjerije, prerasle u jedinice ranga bataljon – puk, čime je veza postala samostalan rod srpske vojske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare