Veza Pabla Pikasa sa Srbijom

LESKOVAC

Dokument  veza Pabla Pikasa sa Srbijom je poznanstvo sa Rastkom Petrovićem koji je boravio u Parizu i bio internacionalna ličnost, a nekoliko radova koje je Rastku poklonio Pikaso se nalaze u zbirci u Narodnom muzeju, rekla je  danas muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i kustos Zbirke crteža i grafika stranih autora dr Dragana Kovačić na predavanju”Pablo Pikaso – život i delo” održanom u galeriji  Leskovačkog kulturnog centra.

 

“Pored toga, imamo crtež sa potpisom Pikasa, koje je ostavština generala Hristića, za koga takođe pretpostavljamo da je lično poznavao Pikasa. Sve ostalo o vezama Pikasa sa Srbijom su priče koje treba proveriti, “ dodala je Kovačić.

Postavka koju su Leskovčani mogli da vide prethodnih dana je veoma značajna za našu publiku, mišljenja je dr Kovačićeva.

„Tu se radi o grafici i prikazana su izvanredna Pikasova ostvarenja, a to je samo jedan značajan segment njegovog ogromnog rada. Pokazuje nam se da je grafika ona grana umetnosti koja pronosi estetsku o likovnu ideju širom sveta bez granica. To jeste njena prva uloga i misao, kao i ono što danas nazivamo misijom. Zbog toga je moguće videti Pikasovo delo ili delo bilo kog velikog umetnika i zbog toga je ono dostupno svima. Što se tiče same kolekcije, ona je stvarno izvanredna, budući da se radi o privatnim kolekcionarima koji strasno, sa jednim poštovanjem i saznanjem sakupljaju određena dela.“

Predavanje je organizovano u okviru pratećeg programa izložbe “Pikaso u Leskovcu”, a sama Galerija LKC je bila mala da primi sve zainteresovane.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare