Veterani OVK upali u dvorište Skupštine Kosova

PRIŠTINA

Sednica Skupštine Kosova danas je privremeno prekinuta nakon što su veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) upali u dvorište zgrade parlamenta nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu 14. juna.

Ispred ulaznih vrata Skupštine sada su raspoređene specijalne policijske snage, preneo je Radio Slobodna Evropa.

“Ovim poslanicima koji krše zakone, koji krše Ustav, nije mesto ovde”, rekao je vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Faton Kljinaku.

Zatražio da je da se taj Nacrt zakona povuče, najavljujući u suprotnom proteste.

Okupljeni uzvikuju “Želimo svoja prava” i “Želimo odgovor”.

Minimalna zarada trenutno iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike starije od 35 godina.

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali Nacrtom zakona, koji je prethodno usvojila usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Protiv zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše OVK.

Sednica Skupštine Kosova je na zahtev opozicionih poslanika započela raspravom o veteranima, iako su na dnevnom redu bile druge tačke.

Poslanik DPK Rašit Ćalaj je naveo da redovna zasedanja ne bi trebalo da se održavaju dok se ne reši pitanje boračkih penzija, a Arben Gaši iz Demokratskog saveza Kosova da Vlada nije uspela da ostvari dijalog sa veteranima.

Alijansa za budućnost Kosova je zatražila da se sednica prekine i da počne dijalog sa veteranima.

U međuvremenu su pojedini poslanici iz opozicionih partija blokirali skupštinsku govornicu i tako sprečili nastavak plenarne sednice.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca je zatražio sastanak sa šefovima parlamentarnih grupa, jer nastavak sednice nije bio moguć.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare