Veselji: Zajednički život Albanaca i Srba jedina budućnost

PRIŠTINA

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je u intervjuu za RTK2 da je 2018.  godina bila najuspešnija u radu  parlamenta jer su tokom ove godine usvojeni važni zakoni za Kosovo, kao i da u narednom periodu treba raditi još više.

On je kazao da je Kosovo spremno za dijalog, ali i da  bez priznanja Srbije  “dijalog nema smisla”.

Na pitanje da li pisma koja je američki predsedik Donalad Tramp uputio predsednicima Kosova i Srbije, znači da Amerika može preuzeti ključnu ulogu u dijalogu, Veselji je kazao da glavni faktor u dijalogu ostaje EU.

“Mi smo evropska zemlja kao i Srbija, ne znam zašto su toliko opredeljeni prema Rusiji i Kini. EU će imati najozbiljniju ulogu u dijalogu, dok će SAD imati svoju ulogu koja je pozitivna i za Kosovo i za Srbiju. Nadamo se da će Srbija ozbiljno shvatiti ovaj proces dijaloga. Mi smo spremni za dijalog. Srbija treba da prizna Kosovo jer inače dijalog nema smisla. Već sedam godina sprovodimo dijalog sa Srbijom, imamo neke sporazume koje smo usvojili i koji se poštuju ali većinu sporazuma Srbija ne poštuje. Nadamo se da ćemo uz pomoć međunarodne zajednice imati istorijski dogovor”, kazao je Veselji.

Komentarišući sastanke o dijalogu koji su na njegovu inicijativu održani sa predsednikom i premijerom Kosovai sa ambasadorima Kvinte, Veselji je kazao:“Mi smo spremni, imamo delegaciju za odluku i nadamo se da je i Srbija ozbiljna. Srbija treba da prizna  Kosovo i to je kraj dogovora, a mi ćemo ispoštovati Srbiju. Kosovska strana tačno zna šta hoće od dijaloga, a ukoliko nemamo dve trećine glasova u Skupštini raspisaćemo referendum‘’, kazao je Veselji.

On je rekao da je za Srpsku listu bolje da sluša što su interesi građana Kosova nego “naređenja iz Beograda”.

“Ja imam odličan odnos sa Srpskom listom, ali kada ima previše patriotizma, to znači da se stvaraju blokade, a mi to nećemo dozvoliti u našim institucijama. Mi ćemo sprovoditi odluke koje su u interesu naroda Kosova i nastavićemo partnersvo sa međunarodnom zajednicom. Za Srpsku listu je najvažnije da bude odgovorna i sasluša potrebe građana koji žive na Kosovu, a ne samo naređenja od strane Beograda, jer političari iz Beograda ne žive ovde. Samo pogledajte kakva je bila politika Srbije od 17. februara 2008. godine, to je bila velika propaganda da će svi Srbi biti proterani sa Kosova, a niko od Srba nije otišao posle proglašenja nezavisnosti.  Prema  statističkim podacima sada u Gračanici i Štrpcu živi više Srba, nego što ih je živelo pre 15 ili 20  godina i to je uspeh. Nije dobro to što Beograd radi na severu naše zemlje, sprovodi se psihološki teror da će Albanci čim se osigura sloboda kretanja ubiti Srbe i to je teška manipulacija”, rekao je Veselji.

On je dodao i da u Prištini niko ne govori o podeli Kosova.

“Mi govorimo o tome da ispoštujemo građane Kosova. To što mi hoćemo kao dogovor sa Srbijom jeste da ispoštujemo jedni druge, a to znači da mi hoćemo da budu ispoštovani i naši Albanci u Bujanovcu, Medveđi i Preševu kao što ćemo mi da ispoštujemo građane Srbije ovde. O tome sada pričamo. U suštini, ako mi ispoštujemo suverenitet Srbije ovde očekujemo da će i Srbija ispoštovati našu nezavisnost”, kazao je Veselji.

On je komentarisao takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije koje su proširene i na proizvode stranih kompanija koje imaju proizvodne pogone u Srbiji. Veselji ostaje pri stavu da odluka o  taksama na proizvode iz Srbije zavisi isključivo od ponašanja Srbije.

‘’Mi ćemo imati reciprocitet. Zašto bismo mi poštovali proizvode iz Republike Srbije koja uvozi negde oko 500 miliona evra, a ne poštuje naša dokumenta, na proizvodima pišu Kosovo i Metohija što ne postoji. To smo mi radili da bismo dokazali da postoji partnerstvo, ali je Srbija agresivna. Pa znate li šta je bio razlog da Kosovo ne dobije članstvo u Interpol, to što smo mi islamska zemlja ’’, rekao je on.

 Veselji je još jednom ponovio da Vojska Kosova nije pretnja za Srbiju.

I pored toga što je srpska strana  izričita da neće sesti za pregovarački sto dok Kosovo ne ukine takse od sto odsto na proizvode iz Srbije Veselji kaže:

„Nije naša briga to što misli Beograd, naša briga je to što misle naši građani. Kad ispoštujemo jedni druge naša briga je da ispoštujemo partnerstvo. Zainteresovani smo da imamo dobre odnose sa Srbijom. Mi Srbiji ne dugujemo ništa i time što oni rade samo dovode do nestabilnosti. Ljudi na severu Kosova se zbog paralelnih struktura osećaju nebezbedno ”.

Za ubistvo Olivera Ivanovića kaže da je to bio „kriminalni akt koji su učinile kukavice“ i da je Kosovo spremno da se u rasvetljavanju ovog ubistva uključi i međunarodna zajednica.

Ideju gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o “ujedinjenju Mitrovice”, Veselji komentariše kao logičnu inicijativu.

Izrazio je nadu da će Kosovo uskoro dobiti i viznu liberalizaciju.

„Nadali smo se da ćemo liberalizaciju viza dobiti  ove godine, mi smo ispunili sve uslove i bilo bi fer da građani Kosova putuju slobodno. U ekonomskom smislu Kosovo je stabilnije nego mnoge druge države koje imaju pravo na slobodu kretanja. Očekujem da će EU ispoštovati  građane Republike Kosova i to je nešto što treba da urade što pre”, naglasio je Veselji.

Svim građanima Kosova, a posebno Srbima, poručio je da budu ponosni i da imaju više poverenja u kosovske institucije.

“Hoćemo da živimo zajedno i to je naša jedina budućnost”, zaključio je u intervjuu za RTK2, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare