Venčići za zdravlje a zvončići za radost dece

 

VRANJE

Iako je sipljiva kiša od jutros padala u Nišu  u crkvi I isped ispred crkve Cara Konstantina i carice Jelene u deset sati ujutru bilo je živo, šareno, veselo. Veliki dečiji praznik Vrbice proslavljane su uprkos lošem vremenu.

Tradicionalno na Lazarevu subotu, rukovodstvo Gradske opštine Medijana poklonima je obradovalo decu Niša, posebno mališane koji žive na teritoriji ove opštine. Na veliki pravoslavni praznik, u narodu poznatiji kao Vrbica najmlađima su deljeni pokloni – za zdravlje i srećno odrastanje.

“Vrbica je praznik dece, kojoj je Gradska opština Medijana posvećena u svakom trenutku. Pokloni su simbolični ali na današnji dan imaju veliku vrednost – rekao je predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana, prof.dr Žarko Ranković i podsetio: – Prema Jevanđelskom predanju, Hristos je u Vitaniju stigao četiri dana posle Lazareve smrti, oživeo ga i digao iz groba, pa se ovaj praznik slavi i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog. Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „ Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“ – rekao je prof. Ranković.

Kao i uvek, veliki broj dece želeo je da dođe do venčića od mladih vrbovih grančica i knjiga koje im je, kao i ranijih godina pripremila najveća niška opština. Najmlađi stanovnici Medijane posebno su se radovali zvončićima okačenim o trobojku.

Prigodne poklone mališanima su na platou ispred Hrama svetog Cara Konstantina i carice Jelene pored predsednika Skupštine prof. dr Žarka Rankovića delili i članovi Veća prof. Dr Srđan Jovković i Božidar Ilić, kao i deca iz Odreda „Vožd“ Karađorđe koja su kao i svake godine pomagala u organizaciji Vrbice u Gradskoj opštini Medijana.

Druženje sa najmlađim stanovnicima najveća niška opština organizuje godinama unazad negujući duh vere i pravoslavne običaje Srpske pravoslavne crkve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare