Veliko interesovanje u Nišu za za preventivne preglede

NIŠ

Povodom Svetskog dana zdravlja u Kliničkom centru  i Domu zdravlja Niš organizovani su besplatni preventivni pregledi.

Veliko interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u Domu zdravlja Niš i ovog vikenda pokazalo je da je potreba za ovakvim akcijama Ministarstva zdravlja, zaista opravdana.

 Već u prvim satima od početka akcije izvršen je 71 opšti i 25 ušna pregleda.

U centralnom holu obavljaju se preventivni pregledi krvnog pritiska i šećera u krvi a preventivni pregledi sluha u prostorijama Odeljenja otorinolaringologije koje se nalaze na petom spratu Doma zdravlja Niš.

Ovo je nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja našeg stanovništva, tako da su ovi pregledi namenjeni svim građanima, bez obzira na to da li imaju ili nemaju knjižicu.

Do kraja pregleda ostalo je još vremena i mogućnostoi da se građani pregledaju besplatno i bez knjižice (ukoliko je iz bilo kog razloga nemaju).

U novoj zgradi Kliničkog centra Niš pacijneti suproveravali krvni pritisak, nivo glukoze i EKG.

„Ovo je prva nedelja preventivnih pregleda posle zimske pauze koji su se jako dobro pokazali u celoj zemlji, a posebno i našem Kliničkom centru“, rekao je docent dr Vladan Ćosić, zamenik direktora KC Niš. „Odaziv je bio jako dobar tako da smo imali oko 400 pacijenata koji su se prijavili na neke od pregleda. Naši pacijenti imaju tu privilegiju da ih pregledaju vrhunski specijalisti i subspecijalisti tako da, sem merenja krvnog pritiska, određivanja EKG-a i merenja nivoa glukoze, oni uzmaju i detaljnu anamnezu, vide da li postoji i neki drugi problem i ukoliko je potrebno neko od pacijenata može da bude hospitalizovan“.

Docent dr Vladan Čosić dodaje da su pacijente pregledala osam lekara koji su se smenjivali na tri do četiri sata tako da su uvek bili odmorni i mogli su kvalitetno da pregledaju građane.

Preventivni pregledi organizovani su i na ORL klinici pacijanti su mogli da provere sluh i glas.

„ Današnji dan Svetska zdravstvena organizacija obeležava kao Svetski dan zdravlja i u celoj Srbiji se danas rade besplatni preventivni zdravstveni pregledi“, kaže profesor dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike KC NIŠ. „Klinički centar i ORL klinika su se priključili obeležavanju ovog dana i omogućili su građanima da koriste naše kapacitete i naše lekare i sestre da provere svoje zdravlj”,

Do 12 sati, kada je pravljen presek pregleda na ORL klinici je pregledalo 118 pacijenata, a ostalo je da se do kraja dana pregleda još 40 prijavljenih sugrađana. lede.

Na ORL klinici, gde se proveravao glas, grlo, uvo, sluh na preventivnim pregledima radila su pet lekara i pet sestara.

„ Kod pedesetak pacijenata smo detektovali neke promene koje traže dalju dijagnostičku potvrdu i eventualno hirurški tretman“, rekao  dr Dušan Milisavljević.

On dodaje da su besplatni preventivni pregledi dobar potez iz dva razloga. Prvo građanima je omogućeno da bez knjižice i zakazivanja pregleda dođu da provere svoje zdravlje, a sa druge strane, kaže Milisavljević, približavamo se građanima što je i cilj ovih pregleda. On dodaje da će se sa praksom provere glasa, uva, sluha nastaviti i dalje tokom aprila.

„ Ovom prilikom pozivamo sve građane koji imaju problema sa glasom, kojima je promukao glas, koji puše, a takvih je puno, da provere svoje glasnice, da provere svoj grkljan, jer je mnogo lakše uhvatiti bolest na početku i izlečiti takvog pacijenta nego kada bolest uzme maha. Praktično je omogućena brza dijagnostika i normalan nastavak života. Sve drugo, bežanje od terapije u lečenja, pacijentu ne pomaže već mu život čini manje kvalitetnim. Promukao glas nije normalno stanje, promukao glas traži proveru naših lekara“, ističe dr Dušan Milisavljević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare