Tribina ,,Narod i vojska u odbrani od NATO agresije”

VRANJE


Grad Vranje uz podršku 4. brigade Kopnene vojske Srbije organizovao je tribinu ,,Narod i vojska u odbrani od NATO agresije”.

Period pod NATO bombama ostavio je za sobom neizlečive rane, uništio živote i domove i zauvek razdvojio porodice i najmilije, rekao je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

,,Bitka srpskih junaka u uniformama vodila se i pre zvaničnog početka akcije u kojoj su 19 zemalja udruženim snagama grubo demonstrirale vojnu nadmoć nad jednom ponosnom i suverenom zemljom. Borbena dejstva duž granica južne srpske pokrajine bila su znak zapovesti za teritorijalnu odbranu zemlje na koju su se svi odazvali bezpogovorno. Mnoga imena golobradih mladića na redovnom odsluženju vojnog roka, profesionalnih vojnika i njihovih starešina, ostaće upisani velikim slovima na oltaru slobode. Otpor agresiji koji su pružili vojska i njen narod, očuvao je istinski patriotizam i pravo Srba na ponos. Ponosni smo na svoju istoriju i nećemo dozvoliti da nam je drugi pišu. Sloboda je oduvek bila vrhunski ideal srpskog naroda. Po ljudskoj i moralnoj savesti naša je dužnost i obaveza da se sećamo ovih slavnih dana odbrane otadžbine, u slavu i čast onih koji su za nju dali svoje živote, za istoriju, za buduća pokolenja“, istakao je dr Milenković.

General u penziji Miloje Miletić govorio je o događajima pre same agresije i pritiscima kojima je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija bila izložena, kao i samom periodu bombardovanja.

,,SRJ nije ničim izazvala agresiju. Bio je to jedan nepravedan i najasimetričniji rat u istoriji ljudske civilizacije. Za 78 dana bombardovanja NATO avijacija izvršila je preko 26.000 letova, a prosečni dnevni nalet bio je 334 leta”, naglasio je Miletić.

On je potom govorio o ponosu i hrabrosti srpske vojske tokom bombardovanja i strahovitim posledicama ovog rata.

Tribini su prisustvovali general Milosav Simović, brigadni general 4. brigade Kopnene vojske Slobodan Stopa i druge mnogobrojne zvanice.

U umetničkom delu programa nastupila je Sofija Stanković učenica Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“.

Tribina je koja održana u sali Doma vojske u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare