Veliko interesovanje Nišlijki za ultrazvučni pregled dojki

NIŠ

Veliko interesovanje  Nišlijki  za besplatne ultrazvučne preglede za žene,  u organizaciji Gradske opštine Medijana i Udruženja „Žena uz ženu“ iz Beograda. Prema podacima udruženja, prvog dana do 14 sati njih 40 je proverilo svoje zdravstveno stanje.Po rečima predsednika najveće niške opštine Nebojše Kocića, veliki je značaj preventivnih pregleda za opšte zdravlje populacije, posebno u vreme epidemije Kovida-19. Pokretni autobus opremljen ultrazvučnim aparatom i neophodnom opremom za kompletan dijagnostički pregled biće lociran  i  danas pored bine u Svetosavskom parku, u vremenu od 12 do 18 sati. Preglede prati stručni tim lekara, a preporučuju se ženama do 48 godina starosti.

“Kao odgovorna opština odazvali smo se pozivu da pružimo logističku podršku ovoj akciji, jer jer smo inače posvećeni pronatalitetnoj politici. U vreme pandemije postoji malo i strah da se ode kod lekara, pa je ovo prilika i poziv našim majkama, sestrama, svim sugrađankama da dođu i provere važne zdravstvene parameter”, rekao je Kocić. 

                        Srbija je druga u Evropi po broju obolelih žena od carcinoma dojke. Predsednica skupštine opštine Medijana, profesor dr Radmila Bojanić ističe koliko je važno omugućiti preglede ženama u cilju očuvanja njihovog zdravlja.

                        „Žena je stub ne samo porodice, već i našeg društva tako da je jako važno da imamo dobru pronatalnu politiku i dobru politiku za očuvanje zdravlja žena.  Danas je velika učestalost oboljevanja od karcinoma dojke. Karcinom dojke nije više smrtna presuda za žene ako se na vreme prisutupi dijagnostici”, poručila je ona i dodala da ako se na vreme uoči da je došlo do nekih promena ima nade za izlečenje.

                       „Zdravstveni centri zbog korona virusa i velike gužve usporavaju preventivne preglede, tako žene budu odvraćene da na vreme odu od lekara, zato je ovo jedinstvena prilika da bez čekanja prisutupe pregledu“, kazala je dr Vladmila Bojanić.

                      Udruženja „ Žena uz ženu“ je nastalo kako bi se bavilo edukacijom žena koje su obolele od raka dojke, ali i podizanjem svesti kod zdravih žena kako bi išle redovno na preglede, kaže Marija Lakić koja je jedna od osnivača  ovog udruženja.

                     “Projekat „Budi Hrabra“  koji je podržala gradska opština Medijana, nastao je u oktobru,  medjunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke. Do sada smo posetili šest a Niš je sedmi grad. Nakon Niša odlazimo za Leskovac gde takođe ostajemo dva dana a potom ćemo dva dana biti i u Vranju”, kazala je Marija Lakić.

                    „Drago nam je da je veliki odziv žena i da će se ovaj projekat ponoviti u martu mesecu kako bi prošao i kroz ostale gradove. Prema statističkim podacima, Srbija je druga u Evropi po oboljevanju od raka dojke. Informisanost u Srbiji po pitanju ove bolesti nije sjajna po rezulatatima ankete koje se rade po gradovima“, objašnjava Lakić.

                     U oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke,Udruženje „Žena uz ženu“ organizuje projekat „Budi hrabra“ u 14 gradova u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare