Veliki interesovanje za niški DIF

NIŠ

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu u toku je prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita.

Pripremna nastava je završena, a ispiti će biti održani 29. i 30.juna. I ove, kao i ranijih godina vlada veliko interesovanje za studije na ovom fakultetu, o čemu svedoči broj pristiglih prijava za polaganje prijemnog ispita koji je nešto drugačiji i složeniji u odnosu na druge fakultete.

Na fakultet se upisuje 140 budžetskih studenata i 55 samofinansirajućih. Prijava budućih brucoša je počela u ponedeljak, 22. juna i završava se 27. juna, dok će se prijemni ispiti održati 29. i 30. juna za osnovne akademske studije i 1. jula za osnovne strukovne studije.

„Interesovanje za naš fakultet ne pada, iz godine u godinu je na istom nivou, što znači da svi mi ovde radimo dobro svoj posao, da smo vidljivi i da svi oni koji se bave sportom vide sebe u akademskoj zajednici na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja“, ističe profesor dr Tomislav Okičić, prodekan za finansije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, koji ove godine se očekuje između 160 i 170 kandidata na prijemnom ispitu.

Dekan, prof. dr Milovan Bratić, kaže da se fakultet nalazi između 150 i 200 mesta na Šangajskoj listi i da je jedini sa ovog prostora koji može time da se pohvali.

„To je samo dodatna motivacija da se u rad sa studentima ulaže još više, da se fakultet modernizuje, da prati svetske trendove. Studenti se prijavljuju i predaju dokumnetaciju po grupama koje su napravljene na osnovu kandidata sa pripremne nastave. Svako od njih tačno zna kada može da dođe da se prijavi i da ostavi dokumentaciju. Na ovaj način se smanjuje broj osoba koje će se u jednom trenutku naći na fakultetu i smanjuje se rizik od korona virusa uz sve mere predostrožnosti koje su već preduzete i koje se poštuju.“

Sa svim deteljima budući studenti mogu da se upoznaju na sajtu fakulteta. Fakultet upisuje i 55 samofinansirajućih studenta, kojima je školarina za jednu godinu 100.000 dinara. Ovaj iznos moguće je platiti u osam mesečnih rata.

„Studenti koji prvu godinu upišu kao samofinansirajući mogu da steknu uslov da drugu godinu upišu na budžetu. Ista je situacija i sa onim studentima koji su na budžetu i koji, ako ne osvoje dovoljan broj poena mogu da postanu samofinansirajući. Po novom zakonu oni više nemaju pravo da budu na budžetu tako da svoje dalje školovanje moraju da finansiraju sami“, pojasnio je profesor Okičić.

„Naši studenti po završetku studija mogu da nađu zaposlenje kako u našoj državi tako i van granica naše zemlje. Uglavnom se zapošljavaju u sportskim organizacijama, fitnes klubovima, teretanama, na bazenima, mogu da otvore svoje sportske klubove, u školama. Dosta naših studenata radi i u sportskim savezima.

Jedini problem sa kojim se Fakultet sporta i fitičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu trenutno suočava je nedostatak prostora. Fakultet deli zgradu sa Fakultetom zaštite na radu, a nema dovoljno ni svojih sala za praktični deo ispita. Zbog toga su su prinuđeni da studente „šetaju“ od objekta do objekta, počev od sale popularno nazvane „Šivara“ gde studenti uvežbavaju male sportove loptom, do bazena „Čair“ ili stadiona „Čair“ gde se koristi atletska staza. Rešenje problema je u dobijanju sopstvene zgrade, a obećanje grada u tom smislu postoji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare