Veličanstvena aktmosfera u Hali Čair na turniru košarkaša u kolicima

NIŠ

Niš je u subotu 26. marta bio domaćin turnira Balkanske lige u košarci u kolicima. Balkansku ligu  čine ekipe iz četiri države Balkana,  Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš). Ekipe su  odigrale po dve utakmice u okviru trećeg kola lige koje se igra turnirski. Prva dva kola odigrana su u Bijeljini i Podgorici, a posle turnira u Nišu sledi završni u Sofiji.    

                        

U prvoj utakmici turnira Paramont iz Podgorice je savladao ekipu Levskog iz Sofije 71:38. Nakon toga je viđen derbi dana na parketu dvorane Čair, domaći Nais je odmerio snage sa najvećim favoritom turnira, Bijeljinom. Ekipa iz Republike Srpske je bila bolja i pobedila je 72:46. Bijeljina je nakon toga odigrala još jedan meč protiv Paramonta, pobedila je rezultatom 56:42 i praktično je u Nišu obezbedila prvu titulu prvaka BWBL i pre završnog turnira u Sofiji. U poslednjem meču dana, Nais je uspeo da obraduje domaću publiku, savladao je ekipu Levskog 45:29.

                     Predsednik KKK Nais i izvršni komesar BWBL, profesor dr Marko Aleksandrović, sa puno ponosa govori o proteklom turniru. Naglašava podršku lokalne samouprave.

                       “Veličanstvena atmosfera u hali Čair obeležila je treći turnir Balkanske lige. U sjajnoj atmosferi, organizaciji na najvišem nivou, uživali su svi timovi, a niška publika videla je atraktivnu košarku u kolicima! Zahvaljujemo Gradu Nišu na generalnom pokroviteljstvu i Gradskoj opštini Palilula na pokroviteljstvu, bez njih ovaj turnir ne bi bio moguć. Hvala Domu zdravlja na medicinskoj podršci. Hvala svim učesnicima, publici, pokroviteljima, sponzorima, prijateljima kluba na velikoj podršci uz koju smo na najbolji mogući način predstavljali svoj grad i državu!”,  izjavio je  dr Marko Aleksandrović.

               Mnogo važnije od rezultata je to što je osobama sa invaliditetom omogućeno sportsko takmičenje u ambijentu kakav sigurno nije viđen u ovom delu sveta kada je reč o košarci u kolicima. Dvorana Čair je izgledala prelepo, a tehnička podrška uz svetlosne efekte bila je kao na najpoznatijim sportskim događajima u Evropi. Utakmice je pratio i veliki broj gledalaca, posebno na utakmicama domaćeg Naisa. Svi učesnici složni su u oceni da je ovaj turnir bio najspektakularniji kome se u u dosadašnjoj karijeri prisustvovali.

               „Hvala Studentskom kulturnom centru  na ideji i realizaciji specijalnih efekata. Košarkaši u kolicima u Hali Čair su izjednačeni sa košarkašima na Kupu Radivoja Koraća i košarkašicama na Kupu Milana Cige Vasojevića. To je učinilo da se ovaj turnir pamti“, kazao je predstavnik KKK Nais pri BWBL, profesor Ivan Popović.

              Turniru je prisustvovao i veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva. Ispred Grada Niša, generalnog pokrovitelja turnira, turnir je otvorio  Miljan Ćirković, načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti Grada Niša. Učesnike su tokom svečanog otvaranja pozdravili predstavnik pokrovitelja turnira, Gradske opštine Palilula, Bratislav Vučković  i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dušan Projović, direktor SC Čair,  Branka Aranđelović. Između ostalih, na turniru su bili predstavnici ambasada Crne Gore i Bugarske, kao i predstavnici rukovodstva Grada Bijeljine, Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Kruševca, Sportskog saveza Niša, Sportskog saveza Bojnika, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, Studentskog kulturnog centra, Doma za nezbrinutu decu „Duško Radović“, nosilaca nacionalnih sportskih priznanja… U organizaciji turnira od velike pomoći bilo je pedesetak volontera, studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

                   Igor Đorđević, poznati košarkaški radnik i komesar za suđenje pri BWBL, zadovoljan je razvojem sudija tokom održavanja ove lige.

                    „Čuveni međunarodni sudija u košarci u kolicima,  Saša Lakić iz Klagenfurta, bio je edukator suđenja na prvom turniru, a bio je i na turniru u Nišu. Tokom lige, imamo podršku i od Damira Kunosića, kontrolora suđenja na poslednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Mogu sa ponosom da kažem da Niš ima najviše sudija koju znaju da sude košarku u kolicima“, istako  je Igor Đorđević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare