“Vekovnici“ i Marko Stojanović u Studentskom kulturnom centru Beograd

BEOGRAD-LESKOVAC

U beogradskom Studentskom kulturnom centru Beograd promovisan je strip serijal „Vekovnici: Vekovnici u slici i reči – 15 godina od pokretanja istoimene serije albuma“ kao i izložba radova u autorskoj koncepciji Marka Stojanovića, predavača u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“. Na promociji strip serijala govorili su Aleksandar Uzelac, Milan Jovanović (izdavač), Milan Drča i pojedini autori serijala. izložba traje od 20. do 31. oktobra.

„Vekovnici“ je avanturistički strip serijal o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i ćudljivom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Evropi s kraja osamnaestog veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavi, todorci, ali i istorijskim ličnostima poput Mocarta, Miloša Obilića, Stevana Sinđelića te književnim likovima kao što su Til Ojlenšpigel, doktor Faust, D’Artanjan, Kvazimodo, Frankenštajn i mnogi drugi… Serijal je počeo svoj život na stranicama „Politikinog Zabavnika“ 2007. godine. Godine 2011. „Vekovnici“ su doživeli i svoj podserijal pod imenom „Beskrvni“ (albumi „Mrtva straža“, „Zla krv“ i „Treći čin“), što je, verovatno, prvi pravi podserijal u osamdesetogodišnjoj istoriji srpskog stripa. Od 2015. godine, Marko Stojanović počinje da, uz finasijsku pomoć grada Leskovca i generalnu distribuciju „Darkwood-a“ samostalno izdaje „Vekovnike“ i „Beskrvne“, sa pet objavljenih izdanja. Stripovi iz serijala „Vekovnici“ i „Beskrvni“ osvojili su tridesetak nagrada na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesu, među kojima se ističu nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog stripa na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2008. godine, Grand Pri Međunarodnog salona stripa u Velesu 2009, 2015. i 2018. godine, dva Kragujevačka pobednika, Grand Pri trećeg Međunarodnog festivala stripa u Valjevu kao i nekoliko nagrada „Stripoteke“. Nulti album „Vekovnika“ pod nazivom „Bajka i druge istine“ dobio je nagradu za najbolje domaće strip izdanje za 2010. godinu na Osmom međunarodnom salonu stripa u Beogradu. „Vekovnici“ i „Beskrvni“ su do sada, sem u albumskoj formi, objavljivani i u časopisima „Stripoteka“, „Politikin Zabavnik“, „Strip Presing“, „Eon“, „Kiša“, „Strip Kreator“ (Makedonija), „Devetka“ (Makedonija), „Parabelum“ (Bosna i Hercegovina), „Komiks Art“ (Bugarska), „Strip Revija“ (Hrvatska), „BDC“ (Rumunija) i „AARGH“ (Češka). Niški književni časopis „Gradina“ posvetio je serijalu zaseban temat od pedesetak strana 2011. godine. Časopis „NIN“ je u svom godišnjem pregledu proglasio „Vekovnike“ za strip događaj 2012., a najpoznatiji svetski strip teoretičar, Britanac Pol Gravet, uvrstio je peti album „Vekovnika“, „Duhovi u boci“, u svoj izbor najboljih svetskih stripova objavljenih 2012. godine, a šesti album „Čudovišta“, u svoj izbor najboljih svetskih stripova za 2013. godinu. Gravet je takođe uvrstio osmi album „Kainov soj“ u izbor najboljih strip albuma objavljenih u svetu 2016. godine, deveti album „Zemlja čuda“ 2017. godine, deseti album „Baron i teror“ 2019. godine, a i integral Vekovnika 2020. Deveti album je sem toga nagrađen je 2017. godine na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu priznanjem ULUPUDS-a za najbolje domaće izdanje Beogradskog sajma.

Sve albume „Vekovnika“ i „Beskrvnih“ napisao je i uredio Marko Stojanović iz Leskovca.

Na serijalu je do sada sarađivalo preko 200 strip crtača i ilustratora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Turske, Španije, Slovačke, Nemačke, Rusije i Brazila.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare