Vekna hleba od 46 dinara sada košta 50 pa i 60 dinara

NIŠ

Hleb i ostali proizvodi od brašna poskupeli su za pet do deset dinara. Kao razlog za nove cene pekari navode poskupljenje brašna i ostalih sirovina, goriva koje se koristi za prevoz, kvasca i ostalih inputa.  Cena hleba u Nišu koji su građani do sada kupovali za 45, sada je 50 dinara. Poskupeli su i ostali pekarski proizvodi u proseku za 5 do 10 dinara koji su na režimu slobodne prodaje. U Nišu se burek sa sirom, četvrtina, može kupiti za 120 dinara, a sa mesom 130 dinara. Prema rečima Bratislava Vukadinovića, predsednika Unije pekara u Nišu, do kraja godine se može očekivati  poskupljenje za još 10 dinara i da cena bureka sa sirom bude 130, a sa mesom 140 dinara.               “Očekuje se da pecivo poskupi od 5 do 10 posto, što nije mnogo, ali puno znači za pekare koji ga proizvode da spase svoju proizvodnju”, kaže Vukadinović.

                 Prema rečima predsednika Unije pekara u Nišu Bratislava Vukadinovića reč je o usklađivanju cena. On je najavio da će najveći udar pekari imati januara meseca, ali i kupci, ukoliko se obistine najave i struja poskupi 107 odsto za industriju.

                “Ukoliko dođe do ovolikog poskupljenja električne enregije onda bi cena belog gleba od brašna tipa 500 mogla da bude i 70 dinara. Poskupljenje elektrečni energije od 107 posto  za pekare znači da se ono odnosi samo na utrošak električne energije  ali ne i na ostale takse koje ostaju po staroj ceni. U tom slučaju za pekare bi električna energija poskupela za 40 posto.To može da izazove vrlo neprijatnu situaciju za proizvođače i da pekarima optereti poslovanje što nikome ne ide na ruku”, kaže Vukadinović i dodaje da Unija pekara čini sve da sve ostane u nekoj razumnoj meri. Država pažljivo osluškuje situaciju i traži rešenje a pekari očekuju da hleb neće poskupeti a da su oni koji su podigli cene morati da ih vrate.

                  Bratislav Vukadinović kaže da je  prvo poskupljenje bilo poskupljenje električne energije, to je taksa za otkup zelene energije od proizvođača. Ova taksa je poskupela od 10 do 50.000 u zavisnosti od snage pekare i proizvodnog programa i koliko proizvode.

               “Onda je počela da raste cena svih inputa koji ulaze u proizvodnju hleba. Najpre pšenica, pa kvasca, adetiva, gorova. Sve to je dovelo do  situacije da cena hleba ode gore. Doskora je bila uredba da cena vekne od 500 grama od brašna tip 500 bude 46 dinara. To je bila i neka granica, a kada je cena otišla na 50, pa i 55 a negde i 60 dinara, regovalo se. Ministarstvo  trgovine i turizma je počelo sa pripremom nekog rešenja koje će sve ovo ublažiti i dovesti na neku  razumnu meru kako se građani ne bi uznemiravali”, kaže Bratislav Vukadinović koji je mišljenja da bi pekari mogli da dobiju brašno iz robnih rezervi i njegovoj interventnoj podeli.

           On je dodao da pekari ne sede skrštenih ruku, već pokušavaju da preko Regionalne privredne komore u Nišu, Privredne komore Srbije i na druge načine da utiču na državu da do tolikog poskupljenja struje ne dođe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare