Večeras u Nišu počinje 13. Internacionalni susreti jazz muzičara Naissus jazz

NIŠ

 

Big Bend RTS otvoriće večeras 13. Internacionalne susrete jazz muzičara Naissus jazz Niš od 20 sati u velikoj sali Narodnog pozorišta.

Dragoslav Fredi Stanisavljević muzički urednik Big benda RTS najavio je šta će posetioci moći da očekuju – “Večerašnji program je nastavak prošlogodišnjeg koncerta u čast Bati Anastasijeviću, ali da kažemo da je to džez koji se odnosi na big bend muziku, u pravom smislu reči. Publika će moći da vidi i čuje i neke naše aranžmane i kompozicije koje su aktuelne u poslednjem period našeg rada.”

Sinoć, 1. novembra Big bend RTS nastupio je, prema Fredijevim rečima prvi put u Aleksincu u poslednjih 30 godina – “To je razlog što mi je veče bilo svakako posebno, jer mi volimo kad prvi put nastupamo negde da ostavimo utisak i da publika ode sa koncerta zadovoljna. A mislim da su bili jako zadovoljni jer su na kraju čak uz aplauz svi ustali. Imali smo baš jedan lep bis na kraju koncerta”.

Sve je počelo 1963. godine, kada je Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta osnovao Jazz club Naissus, a 1981. uz pomoć Instituta za istraživanje džeza iz Graca (Austrija), kao i zahvaljujući podršci beogradskih džez muzičara (Vojislav Simić , Petar Vujić…) inicirao festivalsku manifestaciju “Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ”. Trubač Big benda RTS-a Marko Đorđević kaže da obnova ovakvog festivala znači mnogo, kao i da je Big bendu drago što imaju priliku da nastave tu tradiciju – “Niš nije mala sredina i znamo da ima i mladih muzičara i umetnika koji će sigurno imati interesovanje za ovu muziku, tako da to negde i jeste naša misija da prosto podelimo sa mladim ljudima ono čime se mi bavimo”.

Naissus jazz fest posle nastupa najpoznatijeg srpskog Big benda nastaviće se u kafe baru Julijan Djupon, gde će nastupiti niške jazz snage. Detaljnije o programu, pratećim aktivnostima i učesnicima festivala na sajtu.

“Mogu da kažem da sam ponosna na ceo organizacioni tim što smo uspeli da napravimo saradnju sa glavnim institucijama koje upravo neguju kulturu grada Niša – Niški kulturni centar i Fakultet umetnosti”, kaže Varvara Anastasijević, predsednica udruženja Jazz club Naissus.

Cene ulaznica su 900 dinara za pojedinačne i 2000 dinara komplet za sve tri večeri festivala. Mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, u kafe baru Julijan Djupon i u Truba kafeu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare