Novim metodama operacije kičme brži oporavak

NIŠ

 

Bolovi u kičmi i ekstremitetima, uklještenje nerva, od kojih pati oko 70 posto stanovništšta,  od sada će se rešavati  operativnim putem tako da pacijenti već nakon dan, dva od operacije mogu biti otpušteni iz bolnice  a da se samostalno kreću,  bez bolova i drugih prtećih problema. U Novom Kliničmom centru u Nišu počele su da se rade spinalne neurohirurške intervencije kod odraslih, koji boluju od deformiteta kičmenog stuba i to sa ugradnjom najmodernijih implantata.

Juče i danas četiri ovakva operativna zahvata je, uz asistenciju neurohirurga niškog Kliničkog centra, obavio  eminetni stručnjak iz oblasti neurohirurgije, gostujući hirurg iz Španije, dr Norberto Ventura, koji je pre nekoliko meseci, takođe po prvi put u niškom KC, asistirao tokom operacija deformiteta kičme pacijenata sa Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju.

“Nadamo se da će u Klinički centar Niš, već od naredne godine,  na operaciju dolaziti ne samo pacijenti iz Srbije već i iz okolnih zemalja, Bugarske, Makedonije, i drugih, jer  se u našem Kliničkom centru  rade najsloženije operacije, u uslovima koji su najbolji na Balkanu” , kazao je direktor KC Niš prof.dr Zoran Radovanović. On je dodao da u Nišu postoje takvi uslovi rada da mogu da ugoste najbolje svetske hirurge koji će našim lekarima, koji su i sami vrlo kvalitetni i stručni ,  pokazati nove tehnike i da ih primene na pacijentima.  

“ Imamo veliki populacioni udar degerativnih oboljenja kičmenog stuba koji bi mogli da svrstamo već u epidemiju, ne samo kod nas nego i u svetu. Mi smo već na tom polju puno odmakli ali sa ovakvom saradnjom širimo naše mogućnosti da apsolutno kompletno degenerativnu patologiju odraslih , kičmenog stuba ,rešavamo ovde u ovim novim uslovima , gde su kapaciteti mnogo veći , imamo veće mogućnosti i sada veći broj pacijenata možemo u istom trenutku da lečimo”, rekao je  profesor dr Nebojša Stojanovič direktor klinike z Neurohirurgiju .

Kako je dr Stojanović kazao i dalje će nastaviti saradnju sa strućnjacima iz inostranstva i unapređivati tehniku tako da ovo zaista jedan veliki trenutak.

Profesor je insistirao da treba raditi na edukaciji pacijenata  kako bi se oni  mnogo ranije d javljali lekarima koji mogu da izvrše hiruršku intervenciju, i na taj način  da bi” sprečili invaliditet našeg naroda koji je sve veći”.

Operacije koje su juče i danas urađene su , kako kaže dr Stojanović su i ranije rađene, ali su sada primenene nove tehničke principe sa novim instrumentarijumom,  Koji je olakšao taj tip rada.

“Imamo dobre ekipe koje to rade, sada smo ovladali novom tehnikom za rešavanje tog tipa bolesti”. Menjaćemo tehnike zavisno od pacijenata ali ova tehnika obezbeđuje brzu, efikasnu inkorporaciju odgovarajućih materijala u kičmeni stub, a samim tim brzu rehabilitaciju pacijenata”, dodao je dr Stojanović.   

“ Osmeh na mom licu dovoljno govori koliko sam zadovoljan operacijama koje smo obavili u Nišu”, rekao je  profesor dr. Norberto Ventura . On je kazao da je veoma zadovoljan jer su uslovi za rad veoma dobri i da radi bez pritiska. Operacije koje su ova dva dana urađene su prošle bez ikakvih problema” rekao je dr Ventura.  On je kazao da su se operacije uradilae kod patologija koje su najčešće kod odraslih pacijenata . Radi se o oslobađanju pritisnutog nerva.

Dve pacijentkinje koje su juče operisane već danas moći  će da ustanu, a uskoro će moći kući.

“ Imala sam problema sa nogom. Trnula mi je , a onda je počela da boli. Bolove sam osećala i danju i noću. . Juče sam operisana i ništa me ne boli. Veoma sam zahvalna doktorima koji su me operisali, kaže Đurđijana Nikolić iz Prahova kod Negodtna.

Ljiljana Dubljević je godinama imala imala je slične  problema sa bolovima u nozi. Od bolova koji su trajali od 2015. nije mogla u poslednje vreme ni da hoda.

“ Zadovoljna sam. Sve je proteklo dobro. Brzo se oporavljam, ništa me ne boli i veoma sam srećna i zahvalna.”

Kako su rekli danas nakon izvedenih intevencija na konferenciji za novinare u  planu je i da, nakon prvih ovakvih intervencija, ubuduće, neurohirurzi KC Niš, standardno obavljaju ove procedure, koje će zahvaljujući angažovanju Ministarstva zdravlja i Uprave KC Niš, biti mnogostruko jeftinije u odnosu na istovetno lečenje u inostranstvu, a koje će se u našoj zdravstvenoj ustanovi, obavljati o trošku države.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare